Demokratski savez Kosova pobjednik parlamentarnih izbora

KONAČNI rezultati drugih kosovskih parlamentarnih izbora, održanih 23. listopada, objavljeni su u srijedu u sjedištu UNMIK-a u Prištini.

Prema ovim rezultatima, Demokratski savez Kosova, na čijem je čelu Ibrahim Rugova, pobjednik je izbora s 45,42 posto glasova, osvojivši 47 mjesta u kosovskom parlamentu. Druga je Demokratska partija Kosova, koja je dobila 28,85 posto i 30 zastupničkih mjesta, zatim slijede Alijansa za budućnost Kosova s 8,39 posto i 9 mjesta u parlamentu, Građanska lista ORA 6,23 posto i 7 mjesta u parlamentu, dok je Albanska demokršćanska stranka Kosova osvojila 2 mjesta.

U Skupštinu Kosova ušli su i predstavnici Srba i drugih manjina, jer je za njih unaprijed rezervirano 20 zastupničkih mjesta, dok su od drugih albanskih stranaka u kosovskom parlamentu ušle Partija pravde, Narodni pokret Kosova i Liberalna partija Kosova, s po jednim zastupnikom.

U roku od 48 sati političke stranke mogu podnijeti pritužbe na danas objavljene rezultate, nakon čega civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen Petersen može potvrditi konačne rezultate ovih izbora.

Dužnosnici OESS-a rekli su u srijedu da je u zadnja tri dana obavljeno prebrojavanje s ciljem sprječavanja svih mogućih pogrešaka tijekom brojanja glasova.

Prema ovim rezulatima, nijedna politička stranka na Kosovu ne može sama formirati vladu, stoga glavna zadaća narednih dana ostaje formiranje koalicije.

Pročitajte više