Den Haag: Blagojeviću 18, Jokiću 9 godina zatvora

HAŠKI sud osudio je bivše časnike vojske bosanskih Srba (VRS) Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića na 18, odnosno devet godina zatvora zbog zločina počinjenih nad bosanskim muslimanima u Srebrenici 1995. godine.

Blagojević, nekadašnji zapovjednik Bratunačke brigade VRS-a, optužen je za sudjelovanje u genocidu nad više od 7.000 zarobljenih Bošnjaka koji su Srbi izvršili u tjedan dana nakon zauzimanja Srebrenice, od 12. do 19. srpnja 1995.

Jokić, tadašnji zapovjednik inženjerije Zvorničke brigade VRS, proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje operacija strijeljanja i pokopa likvidiranih Bošnjaka, stoji u priopćenju Međunarodnog suda za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY).

Suđenje dvojici časnika VRS-a trajalo je od 14. svibnja 2003. do sredine srpnja prošle godine. Blagojevića je uhitio SFOR u BiH u kolovozu 2001., a Jokić se sam predao pet dana kasnije.

U zločinima u Srebrenici ubijeno je više od 7.000 bosanskih muslimana, a tisuće su raseljene u druge dijelove istočne Bosne. Zločini su počinjeni brutalnošću i izopačenošću koja ranije nije viđena u sukobima na prostorima bivše Jugoslavije i predstavljaju jedno od najmračnijih razdoblja u povijesti Europe, stoji u priopćenju ICTY-a.



n

Pročitajte više