Der Standard: Nova hrvatska vlada u znaku svete vode i ekstremista

Screenshot: derstandard.at

VLADO KOŠIĆ, ultrakonzervativni biskup iz Siska, pridružio se novom ministru branitelja Miji Crnoji pri preuzimanju dužnosti. Ovoga ponedjeljka Crnoja je stupio na čelo Ministarstva branitelja, a biskup je pozvan kako bi blagoslovio Ministarstvo. 

Dojam koji je taj čin ostavio je taj da bi Hrvatska u budućnosti mogla biti podvrgnuta kanonskim zakonima te odbaciti sekularizam. U novoj konzervativnoj Vladi u Zagrebu sjedi nekolicina nacionalista, čiji su neliberalni stavovi zabrinjavajući, piše austrijski Standard.

U nastavku se kritizira Crnojina ideja o uvođenju registra izdajnika nacionalnih interesa, a ističe se i kako je u znak prosvjeda preko 4500 građana Hrvatske odlučilo same sebe prijaviti kao izdajnike (op.a. putem prosvjedne web stranice).

Poštivanje ustaša

Standard piše kako su ratni veterani udarni dio nacionalista u Hrvatskoj te kako je Crnoja i jedno i drugo. Dodaje se i kako je početak koalicije HDZ-a i MOST-a obilježen borbom na području kulture.

Ministar Zlatko Hasanbegović, piše Standard, najkontroverzniji je ministar koji štuje fašističke ustaše. On želi uvesti zakon o lustraciji, prema kojoj bi eksponenti bivšeg jugoslavenskog režima bili isključeni iz javnoga života. Usto, Hasanbegović je prijatelj hrvatskog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

U najboljem slučaju, ekstremisti su dobili posao u Vladi kako bi javnosti odvratili pozornost od teških mjera koje Hrvatska mora provesti kako bi sanirala bar dio velikoga duga, no to nije izgledno. Nada za ekonomski oporavak leži u nestranačkom premijeru Tihomiru Oreškoviću i ministru financija Zdravku Mariću, navodi Standard.

Pročitajte više