DES: Upravno vijeće izabralo Kerumovog čovjeka, HUS sumnja u lažiranje dokumentacije

PORED još troje kandidata, Upravno vijeće DES-a izabralo je Marija Meštrovića za novog direktora. Radi se o Kerumovom čovjeku koji stiže iz Diokoma Novog, kojim šefuje Petroslav Sapunar, šogor splitskog gradonačelnika.

Radnici DES-a upravo su zbog Meštrovića štrajkali prije mjesec dana. Tada je natječaj poništen, a i s ovim drugim također ima problema, zna HUS-ov povjerenik Jozo Marić.

Radno iskustvo

"Ni ovaj put Meštrović nije donio potvrdu o potrebnom radnom iskustvu. Učinjeno je to tek na današnjoj sjednici Upravnog vijeća, a prema informacijama kojima raspolažemo, radi se o krivotvorini, jer Meštrović nema potrebnih pet godina staža u Diokomu Novom", izjavio je Marić za Index.

Situacija je, kaže, vrlo ozbiljna i za 7. rujna najavljuju štrajk pred Banovinom. Tada bi trebala biti sjednica Gradskog vijeća, ali ne ona izvanredna isključivo na temu DES-a, koju je tražila oporba, već - redovna.

One izvanredne, za koju su potpise prikupljali SDP-ovci neće, čini se, ni biti, jer je Kerumova sestra, šefica Gradskog vijeća Nevenka Bečić, zatražila financijsku reviziju poslovanja dosadašnjeg direktora DES-a Ivana Grbića.

Radna knjižica i ugovor o radu

Šefica Upravnog vijeća Romana Škrabić kaže kako su se odlučili za najboljeg kandidata i da nije istina da je bilo problema s Meštrovićevom dokumentacijom. Bilo je tek prijepora oko tumačenja formulacije "pet godina radnog iskustva". Njima se isprva činilo da će radna knjižica biti dovoljna, a onda se zaključilo da ne bi bilo loše imati i ugovore o radu.

Sa samim natječajem, tvrdi ona, nije bilo ništa sporno. "Radilo se po "copy-paste" modelu, po istom natječaju je odabran i direktor Grbić", kazala je Škrabić.

HDZ okrenuo leđa HGS-u?!

Da bi Meštrović postao direktor DES-a trebaju ga potvrditi osnivači, dakle Grad Split, ali i Županija. Predstavnik Županije, HDZ-ovac Ante Maroš, danas, međutim, uopće nije htio sudjelovati u radu Upravnog vijeća. I to nešto govori.

Istina je, kaže Škrabić, da Meštrović nema pet godina staža u Diokomu Novom, ali je prikupio dovoljno za direktorsku fotelju u ostalim tvrtkama.

Pročitajte više