Deša Mlikotin Tomić: Nevina sam i žalit ću se na presudu

NA ZAGREBAČKOME Županijskom sudu su danas u 13 sati izrečene presude za slučaj kupoprodaje ispita na zagrebačkome Ekonomskom fakultetu, poznatiji po imenu "Indeks 3".

Među osuđenima su i bivša predsjednica saborskog odbora za suzbijanje sukoba interesa Deša Mlikotin Tomić te glava čitave operacije, prvooptuženi, posrednik Milan Ćevid. Ćevid se s posrednikom Munibom Lujinovićem te profesorom Jadrankom Grgonom, vanjskim suradnikom Markom Slipčevićem te djelatnicom referade Julijanom Ljubić udružio radi počinjenja djela.

Mlikotin Tomić ne smije tri godine raditi u struci

Deša Mlikotin Tomić nepravomoćno je osuđena na godinu i dva mjeseca zatvora te tri godine zabrane rada u struci. Prvooptuženi Milan Ćevid osuđen je na dvije i pol godine zatvora, a profesor Jadranko Grgon na godinu i deset mjeseci zatvora. Od ukupnoga broja od 21 optužene osobe, samo su dvije osobe oslobođene optužbe. Oslobođeni su profesorica Nina List te student Danijel Malarić, dok su ostali proglašeni krivima za primanje i davanje mita te krivotvorenje isprava.

U slučaju "Indeks 3" su, uz sedam profesora, za kupoprodaju ispita, zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te protuzakonito posredovanje optuženi i vanjski suradnik tog fakulteta, asistent i voditeljica referade te trojica posrednika i osmero studenata. Za sve optuženike koji tijekom kaznenog postupka nisu priznali korupciju, Uskok je zatražio uvjetne kazne, a njihova obrana smatra da na suđenju optužbe ničim nisu dokazane.

"Nevina sam, žalit ću se"

Nakon izricanja presude, Deša Mlikotin Tomić kratko je prokomentirala da će se žaliti na odluku Županijskog suda. Izlazeći iz zgrade suda, dodala je kako ne zna radi li se u njezinu slučaju o političkom procesu, već samo zna da je nevina.

Pročitajte više