Deset proizvoda koji su obilježili život Stevea Jobsa

UNATOČ tome što nema nikakvu formalnu naobrazbu na polju inženjeringa, ime Stevea Jobsa stoji na više od 300 patenata u SAD-u, bilo kao samostalni izumitelj ili kao koautor. Nisu sve njegove ideje bile uspješne, ali mnogi od proizvoda izašli iz njegove radionice doslovno su mijenjali svijet. Evo nekih od najvažnijih...

Apple I (1976) - Prvi Appleov proizvod bio je kompjuter namijenjen entuzijastima i inženjerima, produciran u vrlo maloj "naknadi". Dizajnirao ga je Steve Wozniak, a Jobs je orkestrirao financiranje projekta i njegovo reklamiranje.



Apple II (1977) - Jedan od prvih osobnih računala koji je ostvario uspjeh. Apple II bio je dizajniran kao proizvod za široku primjenu, za razliku od njegovog prethodnika. Još uvijek je u pogledu dizajna dominirala ideja Stevea Wozniaka. Model je poslije doživio još nekoliko preinaka, a linija je ugašena tek 1993. godine.



Lisa (1983)
- Jobsov posjet istraživačkom centru Xerox Corpa inspirirao ga je da počne raditi na prvom komercijalnom računalu s grafičkim korisničkim sučeljem, s ikonama, prozorima i kursorom kojeg kontrolira miš. Lisa je bila temelj na kojem su nastala današnja kompjuterska sučelja, ali je bila preskupa da bi postigla komercijalni uspjeh. Koštala je skoro 10.000 dolara, pa je ubrzo pala u sjenu mnogo jeftinijeg Macintosha.



Macintosh (1984)
- Baš kao i Lisa, i Macintosh je imao grafičko korisničko sučelje. Međutim, bio je jeftiniji i brži, te je imao podršku velikih oglašivačkih kompanija. Ubrzo je postalo jasno kako je grafičko sučelje važno za dizajn. U kombinaciji s Appleovim laserskim printerom, Macintosh je ostvario nevjerojatan rezultat na tržištu.



NeXT kompjuter (1989)
- Nakon progona iz Applea, Jobs je osnovao ovu tvrtku koja je proizvodila moćne stacionarne kompjutere. Firma nikad nije uspjela prodati veliki broj računala, ali je model ipak bio utjecajan - prvi svjetski Web browser je kreiran upravo na njemu. osim toga, njegov software je bio osnova iz koje je izrastao današnji Macintosh i iPhone operacijski sustav. Najveći je problem bila previsoka cijena.

Bitno je za napomenuti da je osim prvog web-browsera, na sveucilistu CERN, na NeXT racunalu stvoren world-wide-web kakvog ga danas poznajemo, iliti po seljacku web-stranica. NeXT racunala bila su zastupljenija u akademskim zajednicama i sveucilistima, gdje se u ponekima jos uvijek koriste!



iMac (1998)
- Kada se Jobs 1996. vratio u Apple, kompanija je bila u silaznoj putanji, a njen udio na tržištu PC-a bio je prilično smanjen. Revolucionarni iMac bio je prvi korak u obrtanju tog procesa. Njegov dizajn bio je gotovo šokantan, kao i ideja da monitor i kompjuter budu ukorporirani u jedno tijelo. Bio je jednostavan za korištenje i dovoljno intrigantan da natjera velik broj ljudi diljem svijeta na kupnju svog prvog kompjutera. Dobar tajming također mu je išao u prilog, jer je internet revolucija bila u punom zamahu.



iPod (2001) - iPod nije bio prvi prvi digitalni muzički player s hard diskom, ali je bio prvi koji je postigao veliki uspjeh. Bio je prvi pokazatelj Appleovog preusmjerenja na polje prijenosnih elektronskih uređaja, što je sa sobom donosilo nesagledive implikacije. Svi su naredni modeli polučili uspjeh, a može se reći i kako je popločao put za iTunes i iPhone.



iTunes (2003)
- Prije iTunes trgovine, kupovina digitalne glazbe bila je prava gnjavaža, što je piratstvo činilo puno primamljivijom opcijom. Iako je to i danas slučaj, iTunes je definitivno pojednostavnio proces nabavljanja glazbe za one koji su htjeli sve raditi po pravilima. Apple je uspješno u iTunes integrirao sve važne diskografske kuće, zbog čega je 2008. godine postao najveća maloprodajna trgovina glazbe u SAD-u.

iPhone (2007)
- iPhone je u svijetu mobitela učinio ono što je Macintosh učinio na polju osobnih kompjutera - omogućio je maksimalno iskorištavanja potencijala smartphonea i to na jednostavan način. Apple je trenutno najprofitabilniji proizvođač telefona na svijetu, a utjecaju koji je iPhone imao na čitavu industriju mobilne telefonije nemjerljiv je.



iPad (2010)
- Deseci kompanija, uključujući i Apple, još su ranije kreirale tablet kompjutere, ali nijedan nije postigao uspjeh i postao predmetom masovnog korištenja. iPad je i u tom pogledu bio revolucionaran, jer je praktično sam stvorio potpuno novu kategoriju kompjutera.

Pročitajte više