Deset zapovjedi uklonjeno s državnog zemljišta u Oklahomi

Screenshot: Koco5/YouTube

POD OKRILJEM noći uklonjen je 180 centimetara visok granitni spomenik s urezanih Deset zapovjedi ispred parlamenta u Oklahomi.

Spomenik je maknut sudskom odlukom iako je uživao snažnu podršku republikanskih lidera u toj konzervativnoj državi uz obrazloženje da krši lokalne zakone i ustavne smjernice protiv vladine podrške religiji, piše Reuters.

Radnici su Deset  zapovjedi uklonili u 22,30 uz snažne mjere sigurnosti, rekao je John Estus, glasnogovornik Ureda za menadžment i poduzetništvo. Spomenik je premješten ispred ureda Vijeća za javne poslove, konzervativne grupe za analizu javne politike u blizini parlamenta.

Guvernerka zatražila ustavne promjene

Republikanska guvernerka Mary Fallin kaže da će tražiti načine da spomenik vrati u krug parlamenta. "Ja vjerujem da bi ljudi Oklahome trebali imati priliku glasati i predložiti ustavne promjene koje će osigurati da povijesni spomenici poput ovog ne budu izgurani iz javnih prostora. Ja snažno ohrabrujem zastupnike da ovo pitanje razmotre na sljedećoj zakonodavnoj sjednici," napisala je u izjavi.

Vrhovni sud Oklahome je u lipnju presudio da spomenik krši ustav koji zabranjuje korištenje državne imovine za promicanje religija. Nekolicina republikanskih zastupnika je nakon odluke zatražila opoziv sudaca koji su donijeli presudu.

Okružni sud je u rujnu dao rok do 12. listopada za provođenje odluke.

Zastupnici su tijekom postupka iznijeli argument da spomenik plaćen privatnim novcem i postavljen 2012. godine služi za označavanje povijesnog događaja i nema religiozne svrhe, ali su na to odgovorili štovatelji sotone i pastafaristi koji se klanjanju Letećem špagetnom čudovištu tražeći da se ispred parlamenta podignu spomenici povijesnim događajima iz njihovih religija.

Pročitajte više