Deseta obljetnica oslobađanja Peruče

PALJENJEM svijeća i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja hrvatskom branitelju Anti Buljanu jedinom poginulom u akciji oslobađanja brane i hidroelektrane Peruča, danas su se djelatnici HEP-a i braniteljske udruge, te predstavnici općine Hrvace podsjetili na taj događaj od prije deset godina.

Na današnji dan 1993. godine postrojbe 126. brigade Hrvatske vojske i 16. Domobranske pukovnije, poslije topničke pripreme, u brzom naletu oslobodile su taj značajni hidroenergetski objekt i sva naselja na tom prostoru koja su bila pod srpskom okupacijom od samog početka agresije na Hrvatsku.

Srpski agresor je prije nego je protjeran s Peruče uspio aktivirati ranije postavljenih 20 tona opasnog eksploziva u unutrašnjosti brane. Namjera im je bila da tako nizvodno i to sve do Omiša izazovu stravičnu katastrofu. No to im nije uspjelo budući da su inženjerci Hrvatske vojske, koji su unaprijed pripremili svu potrebnu mehanizaciju, uz pomoć djelatnika HEP-a i građevinara iz Sinja, brzom intervencijom i u opasnim uvjetima, uspjeli spriječiti katastrofu.

Odmah nakon oslobođenja pristupilo se obnovi brane koja je sada viša za dva metra pa je volumen akumulacije povećan na 550 milijuna prostornih metara vode.

Trenutačno u jezeru ima vode za proizvodnju 336 milijuna kilovat sati struje što je za 30 posto više od plana za ovo doba godine, doznaje se u Dispečerskoj službi HEP-a.

Pročitajte više