Desetak tisuća ljudi dobilo pozive iz MORH-a. Bivši general: Obvezni rok nije ukinut

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

NA kućne adrese desetak tisuća ljudi stižu pozivi iz MORH-a. Moraju se javiti u Područne urede za poslove obrane za određivanje ratnog rasporeda.

Iz MORH-a su objasnili kako se radi o redovnim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga RH.

"Razvrstani pričuvnici pozivaju se u Područne urede za poslove obrane kako bi im se priopćio raspored radi popune pričuvnih postrojbi Oružanih snaga RH. Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u pričuvnim postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali im raspored nije mogao biti priopćen tijekom 2020., 2021. i 2022. godine zbog pandemije COVID-19", navode u odgovoru iz MORH-a. Tijekom ožujka, travnja i svibnja ove godine bit će pozvano oko deset tisuća razvrstanih pričuvnika, dodaju.

Umirovljeni general: Sutra se može donijeti odluka o obaveznom vojnom roku

Umirovljeni general Marinko Krešić komentirao je ove pozive za HRT. Rekao je da se ne radi o militarizaciji.

"Ne možemo reći da je sigurnost Hrvatske ugrožena, ali sigurno možemo reći da ovo pitanje trebamo pripremiti itekako ranije, posebno po pitanju dizanja pričuve koje smo mi zamrznuli, a ne ukinuli vojni rok. To znači da jednom odlukom vlade, sabora, sutra se može donijeti odluka da se ponovno uvede. Kako znamo, sve zemlje u okružju imaju obvezan vojni rok. Sigurnost Hrvatske ovisi o pričuvi. Kad smo imali pričuvu, dobili smo Domovinski rat", istaknuo je.

Kazao je da kod nas postoji loša promidžba služenja Hrvatske vojske zbog čega dolazi do toga da mladi neće u vojsku.

"Međutim, mi nismo dovoljno razgovarali što taj ročnik znači za sigurnost, što on znači za hrvatski narod, za institucije hrvatske države, što on znači za okruženje. Svi smo se hvalili ulaskom u NATO. Kišobran je pokriven. Hrvatska u EU. No mi i dalje nemamo predstavnika NATO-a. Već godinu i 3 mjeseca smo nepopunjeni iz razloga naše razjedinjenosti vlade i ureda predsjednika. To nije ugled Hrvatske i hrvatskog naroda", rekao je.

Ponovio je da su ovi pozivi redovna zadaća Ministarstva obrane da budu informirani gdje su, kojoj se jedinici javiti u slučaju bilo kakve uzbune i da imaju prigovor savjesti - ako ne žele ići.

Pročitajte više