Deseti "Raosovi dani" održat će se 8. srpnja u Medovom Dolcu

KNJIŽEVNA manifestacija "Raosovi dani", posvećena hrvatskom književniku Ivanu Raosu, održat će se po deseti put, i top 8. srpnja u njegovom rodnom mjestu Medov Dolac.

U spomen na hrvatskog književnika Ivana Raosa skupina građana osnovala je 1994. godine kulturnu manifestaciju pod naslovom "Nasmijana neba Ivana Raosa" da bi u vrijeme petih "Raosovih dana" bila osnovana Udruga "Raosovi dani" predvođena predsjednicom Brankom Buljan.

U povodu 80. obljetnice rođenja Ivana Raosa, Udruga je započela ozbiljnijim književnim radom i zajedno sa Društvom hrvatskih književnika raspisala natječaj za monodramski tekst na slobodnu temu s tim da je posebno vrednovala monologe nastale preradbom djela Ivana Raosa ili tekstove nastale prema motivima Raosovih djela te života Ivana Raosa.

Nagrada "Ivan Raos" ove će godine biti dodijeljena treći put, a dosadašnji dobitnici te nagrade su jezikoslovac Ivan Branko Šamija iz Lovreća, zagrebačka književnica Nevenka Nekić i glumac splitskog Hrvatskog narodnog kazališta Ilija Zovko.

Prosudbeno povjerenstvo i ove će godine dodijeliti nagradu za najbolju monodramu a s obzirom da se ovu godinu na natječaj prijavilo 15 autora za monodramski tekst, Povjerenstvo na čijem je čelu Nedjeljko Mihanović, odlučilo je da se dodijele i tri posebne pohvale za književni rad.

Nagradu dodjeljuju Udruga "Raosovi dani" i Društvo hrvatskih književnika a nagrađeni monografski tekst biti će premijerno izveden 8. srpnja tijekom "Raosovih dana" u Medovu Dolcu.

Dobitniku nagrade bit će uručena nagrada u novčanom iznosu i slika akademske grafičarke Antonije Gudelj iz Imotskog, a trojici autora monodrame za posebnu književnu pohvalu bit će dodijeljene grafike s likom Ivana Raosa.

Udruga "Raosovi dani" proširila je svoj djelokrug rada na stvaralaštvo mladih tako da su u sklopu Udruge osnovane dramska i plesna skupina te mažoretkinje.

Po završetku ovogodišnjih "Raosovih dana" Udruga će izdati Zbornik "Raosovi dani" koji će sadržavati izbor monodramskih tekstova, pjesama, eseja, predavanja i studija koji su se prikupili tijekom održavanja "Raosovih dana".

Pročitajte više