Krajnje desna stranka Marine Le Pen dobila tri senatora u francuskom Senatu

Ilustracija: Shutterstock

Francuska stranka desnog centra Republikanci zadržala je većinu u Senatu nakon jučerašnjih parcijalnih izbora na kojima je tri senatora dobila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

"Ova senatorska obnova jača senatorsku većinu desnice i centra te je svjedočanstvo njezinih teritorijalnih korijena", poručio je Gerard Larcher, čelnik Republikanaca i predsjednik Senata.

Francuski Senat biraju gradonačelnici, kao i regionalni, departmanski i općinski vijećnici. Na ovim izborima birano je pola od 348 senatorskih mjesta.

Izbor krajnje desnih senatora je odgođeni odraz snažnih rezultata stranke Marine Le Pen na lokalnim izborima

Očekivalo se da će Nacionalno okupljanje Marine Le Pen ostvariti novi proboj u Senatu, ali tri senatorska mjesta za tu stranku iznad su očekivanja.

Izbor krajnje desnih senatora uglavnom je odgođeni odraz snažnih rezultata Nacionalnog okupljanja na prethodnim lokalnim izborima.

Jedina visoka dužnosnica francuske vlade koja se natjecala na izborima, državna tajnica za državljanstvo Sonia Backes, poražena je u Novoj Kaledoniji.

Uloga senata

Senat ima manji utjecaj na donošenje zakona od Narodne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta. U slučaju neslaganja oko zakona, Narodna skupština ima posljednju riječ.

Stranka Renesansa francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i dalje je najveća stranka u donjem domu, ali je izgubila apsolutnu većinu u lipnju prošle godine, dajući veću težinu senatorima kad god je potreban kompromis s gornjim domom za usvajanje zakona.

Lokalnu vlast uglavnom u Francuskoj kontroliraju tradicionalno dominantne političke stranke poput Republikanaca i Socijalističke stranke.

Pročitajte više