Desničari prelaze na ovu društvenu mrežu zbog cenzure Trumpa. Pernar je odavno tamo

Screenshot: Gab/Ivan Pernar

Gab, malena društvena mreža popularna među krajnjim desničarima, posljednjih doživljava impresivan rast nakon upada u Kapitol pristaša američkog predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, a još i više nakon što je Twitter trajno suspendirao Trumpa i desetke tisuća profila posvećenih dijeljenju teorija zavjera vezanih uz pokret QAnon. 

Glavni direktor i osnivač Gaba Andrew Torba izjavio je da je njegova platforma imala povećanje prometa od 40% uslijed nereda u Kapitolu u Washingtonu 6. siječnja. A u subotu je imala preko 10 tisuća korisnika na sat i "12 milijuna posjeta u 12 sati", pohvalio se Gab, odnosno Torba, u objavi na Twitteru.

"Gab je dobio više korisnika u prošla dva dana nego što smo dobili u svoje prve dvije godine. U vrlo kratkom vremenu Gab će biti veći od svih tradicionalnih medija zajedno", dodao je Gab u još jednom tvitu u nedjelju. Oba tvita su kasnije uklonjena.

Torba je osnovao Gab 2016., promovirajući ga kao alternativu vodećim društvenim mrežama i platformu koja potiče slobodu govora. Gab se po svom dizajnu čini kao mješavina Twittera, Facebooka i Reddita, s objavama koje su "u trendu" u sredini, agregiranim vijestima na desnoj strani stranice te izbornikom i sekcijom za istraživanje platforme na lijevoj strani. 

Istraživač desničarskih stranica: Bujica teorija zavjera i laži nakon američkih izbora 

Jared Holt, istraživač iz Digital Forensic Research Lab u sklopu američkog instituta Atlantic Council, posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno istražuje Parler, Gab, TheDonald i slične platforme na kojima se okuplja američka desnica i Trumpovi obožavatelji. Od američkih predsjedničkih izbora 3. studenog naovamo uočio je na njima pravu bujicu "teorija zavjera, dezinformacija i potpunih laži o rezultatima izbora", istaknuo je u razgovoru za američki Nacionalni javni radio (NPR).

"A te laži često dolaze od najviših nositelja moći u Republikanskoj stranci, uključujući samog predsjednika Donalda Trumpa", dodao je Holt. 

Na upit novinara USA Todaya Nathana Bomeyja o optužbama da je na svojoj platformi "poticao okruženje koje je omogućilo napad na Kapitol prošlog tjedna", Gab je odgovorio da je "početkom prosinca odmah blokirao niz novih profila koji su prijetili nasiljem prema javnim dužnosnicima" te da je surađivao "s policijom i kroz nekoliko tjedana upozoravao svoju zajednicu o takvom ponašanju i poduzimanju brzih akcija kako bi se korisnika uklonilo s platforme". 

Pernar prebjegao na Gab s Facebooka još lani

Na Gab je prošle godine prešao i bivši saborski zastupnik i bivši lider populističke stranke Živi zid Ivan Pernar, s objašnjenjem da napušta Facebook jer je počeo ograničavati doseg njegovih objava. Facebook je na kraju i uklonio njegovu stranicu prije nekoliko mjeseci. Na toj stranici i svom privatnom profilu Pernar je redovito širio raznorazne teorije zavjera, od onih o cjepivima i antidepresivima preko onih o monetarnoj politici do onih o masonima i Iluminatima.

>>Srpski nadriliječnik zbog kojeg je umrlo troje ljudi: "Glasajte za Pernara"

Kako sam Pernar navodi u opisu svog profila na Gabu, Facebook mu je "očistio stranicu s više od 300 tisuća pratitelja pa se prebacio na Gab". 

Pernar se ni na Facebooku, pa ni u saboru, nije ustručavao ispoljavati svoj antisemitizam i propagirati ekstremno desničarske teorije zavjera o planiranoj migrantskoj invaziji u Europu, masonima koji kontroliraju svijet i sličnim nebulozama. 

>>Pernar širi teoriju o migrantima u koju vjeruju masovni ubojice

"Ugrožen je naš biološki opstanak kao etničke grupe, i to ne samo nas nego i svih drugih europskih naroda", napisao je tako Pernar u srpnju, kad je shvatio da odlazi iz sabora. 

Ali otkad je otišao na Gab, gdje ima deset puta manje pratitelja, Pernar se potpuno posvetio promicanju antisemitskih, odnosno neonacističkih teorija prema kojima Židovi vladaju svijetom, kontroliraju medije i druge društvene institucije te rade o glavi europskim narodima, odnosno bijeloj rasi. 

>>Pernar i Živi zid su konačno dobili što zaslužuju - nogu u guzicu

Pernar na Gabu: Hitler i srce, Hitler je znao da "židovi kontroliraju medije"

"Svjetski židovski kongres traži da se bannaju s interneta svi koji "šire govor mržnje", pri tom misle vjerojatno na sve nas kojima nije drago da židovi kontroliraju medije preko kojih nas bannaju, kao npr. facebook i instagram. Nevjerojatno je da židovi otvoreno preko svoje krovne organizacije zauzimaju takvu poziciju i zapravo skidaju masku, te otvoreno govore - protivimo se slobodi govora. Zato žele ugasit Gab, jer ga ne kontroliraju židovi. Zato im Gab smeta. Mi se možemo sprdati s Hitlerom i smatrati ga luđakom, ali on je prije 90 godina govorio ono što mi danas vidimo - da židovi kontroliraju medije", stoji u jednoj od posljednjih Pernarovih objava, koje prenosimo u integralnom obliku. 

Prije toga je podijelio, odnosno repostao objavu korisnika po imenu Waylon Johnson, koja se može shvatiti kao poziv na genocid nad Židovima. 

"Možete imati društvo sa slobodom govora ili možete Židovima. Ne možete imati oboje", napisao je Johnson, a podijelio Pernar, što je izjava kakve se zaista ne bi posramili ni Hitler i Goebbels. 

Pernar: "Tamo gdje židovi vuku konce, nema slobode, vidjeli ste kako je Isus završio"

"Teza da židovi drže Američke medije nije teorija zavjere niti anti-semitizam. To je naprosto činjenica. Dovoljno je pogledati tko su im vlasnici i ta teza postaje očita sama po sebi. Ono što jedino može biti predmet rasprave jest da li mediji pod kontrolom židova vrše cenzuru nad korisnicima koji ne dijele njihove svjetonazore. Na to pitanje sami dajte odgovor", stoji u njegovoj objavi u srijedu

"Tamo gdje židovi vuku konce, nema slobode, vidjeli ste kako je Isus završio koji je došao navijestit im poruku slobode. Već u Mateju 1,21 postaje jasan praktičan smisao njegove službe. Međutim, umjesto da prihvate slobodu koju Isus nudi, židovi su ga razapeli", piše Pernar u još jednoj antisemitskoj objavi na Gabu, onoj od utorka. 

 

"Što mislite tko stoji iza neviđenog vala cenzure na fejsu i instagramu? Je li slučajnost da ista ekipa drži 99% medija?" zapitao se Pernar u još jednoj nedavnoj objavi, popraćenoj gnjusnom antisemitskom karikaturom na kojoj karikirani Židov s velikim nosom i tradicionalnom kipom na glavi isključuje internet iz struje, uz komentar da "pakleni saboteri" imaju "suludi poriv izazvati veliko gašenje".

Gab još popularniji zbog gašenja Parlera, druge desničarske alternative Twitteru 

Ove i slične Pernarove objave prikupila je i objavila Facebook-stranica Zla GMO piletina, posvećena ismijavanju i razotkrivanju pseudoznanosti i teorija zavjera.

"Vjerojatno naš posljednji ili predposljednji post o ovom naci smećaru Pernaru. QAnon + sada već potpuno otvoreni antisemitizam. (Screenshot zbirka obuhvaća zadnjih par dana Pernarovog veleumlja na GaB-u - - fejsu za naciste, teoretičare zavjere i ostali ljudski šljam takvog kova)", piše ova stranica u svojoj objavi. 

Vjerojatno naš posljednji ili predposljednji post o ovom naci smećaru Pernaru. QAnon + sada već potpuno otvoreni i...

Objavljuje Zla GMO piletinaUtorak, 12. siječnja 2021.

Inače, popularnosti Gaba zasigurno je doprinijelo i gašenje Parlera, druge alternativne društvene mreže popularne među krajnjim desničarima. Prvo su Apple i Google izbacili Parler sa svojih online-trgovina za aplikacije, App Storea (gdje se neposredno prije toga popeo na prvo mjesto skidanih aplikacija) i Google Playa, a zatim ga je Amazon izbacio sa svoje platforme za cloud computing, Amazon Web Services. Bez ove ključne infrastrukture Parler je u ponedjeljak bio prisiljen na gašenje do daljnjega, odnosno dok ne pronađe alternativnog pružatelja usluga.

Parler je nakon toga podigao tužbu protiv Amazona zbog navodnog kršenja antitrusta, kršenja ugovora, miješanja u poslovne odnose tvrtke s korisnicima i ukidanja usluga. 

"Bez Amazona Parler je gotov jer nema načina da se poveže na mrežu", navodi se u tužbi. 

Amazon: Ugasili smo Parler jer nisu kontrolirali pozive na silovanje, mučenje i ubojstvo dužnosnika

Također se navodi kako je Amazon nezakonito nastojao obuzdati konkurenciju uklanjanjem igrača s tržišta. Osim toga, navode da je Amazon prekršio ugovor ne pružajući im informaciju o raskidu u roku od 30 dana te da trenutne radnje ometaju Parlerov odnos sa sadašnjim i budućim korisnicima, kao i da je prekršio njihovu zaštitu prema članku 230 američkog zakona o pristojnosti u komunikaciji, prema kojem se protiv internetskih platformi ne mogu podizati privatne tužbe zbog sadržaja koji objavljuju njihovi korisnici. 

Ipak, to ne znači da su ove platforme prema navedenom zakonu imune od kaznenog progona za ilegalni sadržaj objavljen na njima, kao što su prijetnje i pozivi na nasilje. 

Amazon je pak u svom podnesku sudu u odgovoru na tužbu Parlera objasnio kako mu je uskratio usluge svojih servera nakon što je označio više desetaka slučajeva poziva na nasilje od izbora u studenom, prenosi portal Axios.

"U ovom slučaju radi se o evidentnoj nevoljkosti i nemogućnosti Parlera da ukloni sa servera Amazon Web Servicesa sadržaj koji prijeti javnoj sigurnosti kao što je planiranje i poticanje na silovanje, mučenje i ubojstvo imenovanih javih dužnosnika i privatnih građana", navodi Amazon u svom podnesku i dodaje kako je to dokaz da nije riječ o "suzbijanju govora ili gušenju (različitih) stajališta" ni o "zavjeri da se ograniči konkurencija". 

Pročitajte više