Desnoj koaliciji 72, lijevoj 68 mandata

PRPREMA istraživanju Jutarnjeg lista sadašnja vladajuća koalicija dobiva 68, dok desna koalicija dobiva 72 mandata u novom sazivu Sabora. Odlučujuću ulogu u formiranju vladajuće većine imat će zastupnici manjina i dijaspore.

Terensko istraživanje za Jutarnji list provela je agencije Media metar na uzorku od 3000 ispitanika, u razdoblju od 14. do 22. listopada.

Ako bi se desnoj koaliciji pridružio i HSS, tada bi ona imala 87 mandata, a lijeva 53. U tom bi slučaju desnica predvođena HDZ-om sastavila novu vladu. Ostane li HSS u lijevoj koaliciji, vrlo je izgledno da će lijeva koalicija pobijediti na predstojećim izborima.

Prema odgovorima ispitanika, najviše glasova dobio je HDZ (24,9%), potom slijedi SDP (15,5%), HSS (9,4%), koalicija DC/HSLS (8,4%), HNS (6%), HSP (5,3%). Ostale stranke i koalicije (u pojedinim županijama i gradovima) ne bi prošle izborni prag.

14, 6 % posto ispitanika izjasnilo se da ne zna za koga će glasati.

Kada se postotci pojedinih stranka i koalicija preračunaju u zastupničke mandate HDZ bi dobio 50 mjesta u Saboru, SDP 38, HSS, koalicija DC/HSLS i HNS po 15 mjesta, a HSP 7 mjesta. Istraživanje Jutarnjeg list i Media metra, kao i nedavno provedeno istraživanje IRI-ja (International Republican Institute), pokazuje da na predstojećim izborima neće pobijediti nitko.

Odlučujuću ulogu u stvaranju parlamentarne većine imat će zastupnici nacionalnih manjina i zastupnici iz dijaspore.

Uz 140 zastupnika koji će se birati u 10 izbornih jedinica, u Sabor će još ući 8 zastupnika nacionalnih manjina i 3 zastupnika iz dijaspore. Vjeruje se da će se zastupnici nacionalnih manjina priklonili lijevoj, a zastupnici dijaspore desnoj koaliciji. U tom bi slučaju lijeva koalicija imala 76 mandata a desna 75, što bi značilo da se ne bi mogla sastaviti ozbiljna parlamentarna većina.

Prema anketi Jutarnjeg lista i Media Metra 34, 2% ( vjerojatno ne 11,9%; sigurno ne 16,7% i ne znam 3,8%) građana najvjerojatnije neće izići na izbore. 35,45 % onih koji neće izići na izbore kao razlog je navelo odgovor da su stranački interesi iznad interesa Hrvatske, a 35,95% da nemaju povjerenja niti u jednu stranku i političara.

Pročitajte više