D´Estaing: Nema alternative za nacrt ustava EU

BIVŠI francuski predsjednik Valery Giscard d´Estaing izrazio je u utorak optimizam glede usvajanja nacrta europskog ustava, koji je, pod njegovom palicom, izradila Konvencija o budućnosti Europe, ističući kako za nacrt ne postoji alternativa.

"Optimist sam jer ne postoji alternativa i jer Europljani čekaju da se Europa stvori", rekao je dEstaing za francuski javni radio France Inter.

Nacrt ustava "nije kompromis, već jedino rješenje koje smo postigli", naglasio je.

Ocijenio je normalnim postojanje sukoba unutar Međuvladine konferencije (ICG), koja je s radom započela protekloga vikenda u Rimu.

Međutim, "alternativnog prijedloga nije bilo i još uvijek ga nema", istaknuo je.

DEstaing je također kritizirao Poljsku i Španjolsku koje se protive nacrtu ustava i traže prava iz Sporazuma iz Nice koji im je davao veću težinu u europskim institucijama. Prema tom sporazumu one bi dobile po 27 glasova, u odnosu na 29 glasova Njemačke, koja ima dvostruko veću populaciju.

"Poljska nije potpisala sporazum iz Nice - Nica je bila Europa od 15 članica. Upravo zato što u Nici nismo bili zadovoljni postignutim rezultatom, pokrenut je proces koji je doveo do ustava", rekao je.

"Treba biti realističan i umjeren", naglasio je.

Što se tiče Španjolske, DEstaing je poručio da bi trebalo razlikovati stajalište dužnosnika od stajališta naroda, ističući kako španjolski narod dijeli više manja ista stajališta kao i francuski.

Jedno ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u nedjelju pokazalo je da 54 posto Francuza podržava nacrt europskog ustava.

Španjolci su u "Nici dobili povoljne uvjete glasovanja, no mi predlažemo izmjenu pravila kako bi u budućim odlukama svi građani bili jednaki", rekao je.

"Sve zemlje osnivači Europske unije, one koje imaju najviše europskoga iskustva" i koje čini "više od 300 milijuna ljudi poručuju kako se slažu" pa onda "krenimo", rekao je dEstaing.

Pročitajte više