Detalji napada na Laništu: TNT-om pokušali ubiti obitelj, eksploziv čuvali u hotelu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

ISTRAŽITELJI vjeruju da su uspjeli rekonstruirati sve detalje koji su prethodili eksploziji na Laništu sredinom ove godine kada je jedna osoba ozlijeđena, a desetak stanova je oštećeno.

Telegram doznaje da su osim svađe u zatvoru, koja je izbila između skupine koju su predvodili optuženi narkobosovi Tomislav Sabljo i Tomislav Sučić, i grupe u kojoj su bili Viktor Milaković i Leo Zdenjak, razlog bili i neriješeni odnosi na domaćem narkotržištu.

Naime, Milakovićev i Zdenjakov kompanjon Dario Jandrić imao je neriješene račune s izvjesnim Alenom Beličevim, čovjekom koji je također bio osuđen zbog zlouporabe narkotika. Zato su se odlučili na najbrutalniji način osvetiti i Sučiću i Sablji i Beličevu.

Eksplozivom planirali ubiti majku i djecu

Prema za sada dostupnim informacijama, samo je osveta Sučiću finalizirana, odnosno aktivirana je eksplozivna naprava pred domom njegove obitelji u zgradi na Laništu. Sumnja se da su Milaković i Zdenjak od prosinca prošle godine pripremali osvetu Sučiću i Sablji nakon što su ovi ponižavali i fizički napadali Zdenjaka u zatvoru u Zagrebu.

Nakon što je eksplozija na Laništu ozlijedila Sučićevu suprugu te oštetila pola zgrade, istražitelji su počeli opsežnu potragu za počiniteljima. Do sada su rekonstruirali da je Milaković od Damira Medarića nabavio pet kilograma eksploziva. Radilo se o vojnom eksplozivu trinitrotoluenu, poznatijem kao TNT. Njime su, sumnja se, odlučili ubiti Sučićevu suprugu i dvoje djece.

Zatim su angažirali još nekoliko ljudi da prate kretanje majke i djece te da utvrde u kojem točno stanu žive.

Eksploziv čuvali u hotelu

Plan su finalizirali 30. svibnja, piše Telegram, kada je Jan Andabak, koji je osumnjičen da je surađivao s Milakovićem i Zdenjakom, krenuo prema Laništu. Oko 500 grama TNT-a stavio je u ruksak u sobi 19 u hotelu Ilica, gdje su do tada čuvali eksploziv, te se zaputio biciklom prema domu Sučićevih. Stigao je tamo nešto iza dva sata ujutro te eksploziv postavio pred vrata stana.

 

Sporogorećim štapinom ga je aktivirao i dao se u bijeg.

Uslijedila je eksplozija u kojoj je Sučićeva supruga ranjena, dok njezina djeca nisu stradala. Ona nije zadobila teže ozljede jer se uspjela skloniti u kuhinju kada je čula zvuk sagorijevanja štapina pred ulaznim vratima. Još nekoliko stanova u eksploziji je oštećeno, a prema trenutnoj procjeni materijalna šteta iznosi nešto manje od 1.2 milijuna kuna.

Uslijedio je, navodi se u kaznenoj prijavi, dogovor Milakovića i Zdenjaka za ubojstvo Tomislava Sablje. Nekoliko dana opserviran je njegov stan na zagrebačkim Srednjacima, no realizaciju plana koji su imali Milaković i Zdenjak osujetila je policija koja je uhitila Andabaku tijekom jednog obilaska lokacije na kojoj se nalazi Sabljin stan.

Pročitajte više