Detalji smrtonosnog pada aviona u Puli: Pilot bio vrlo iskusan, a avion je bio nov

Foto: Index

Dvije su osobe poginule u padu malog privatnog zrakoplova njemačke registracije danas u 12:30, prilikom njegovog polijetanja iz pulske Zračne luke, a kako se neslužbeno doznaje, radi se o stranim državljanima.

Novinarka HRT-a izvijestila je da su na mjesto nesreće stigli istražitelji, a očevid je počeo oko 17 sati. Istražiteljica s kojom je razgovarala rekla je da ne zna koliko će očevid trajati, no svi očekuju da će biti završen tijekom večeri.

"Riječ je zahtjevnom očevidu. Danas su u ZL-u Pula bila najavljena tri leta na domaćim linijama, no obustavljeni su, a nadaju se da će se promet normalizirati do sutra navečer", rekla je novinarka HRT-a.

HRT neslužbeno doznaje da je pilot bio vrlo iskusan i bila je riječ o novom zrakoplovu.

Agencija za nesreće: Objavit ćemo rezultate istrage

Odmah po dojavi o događaju, istražitelji zrakoplovnih nesreća Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu izašli su na teren u svrhu provođenja očevida.

"Nakon završene sigurnosne istrage, konačni rezultati će biti javno objavljeni na web stranicama Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu www.ain.hr u obliku Završnog izvješća o predmetnoj nesreći", priopćeno je iz agencije.

"Ovo je prva zrakoplovna nesreća u Zračnoj luci Pula"

Pulska Zračna luka do daljnjeg je zatvorena i službena postupanja su u tijeku, potvrdila je nakon zrakoplovne nesreće direktorica Nina Vojnić Žagar.

"Ovo je prva zrakoplovna nesreća u Zračnoj luci Pula, u kojoj su nažalost život izgubile dvije osobe. Radi se o stranim državljanima", izjavila je novinarima direktorica Zračne luke nakon nesreće do koje je došlo prilikom polijetanja malog zrakoplova.

Javnost će biti pravodobno izviještena o saznanjima čim nove informacije budu dostupne, kazala je.

Pilot: Evidentno je da je zrakoplov pao te se potom zapalio nakon udarca

Avion koji se srušio na pulskom aerodromu je Virus SW tvrtke Pipistrel, koji se proizvodi u Sloveniji i Italiji.

"Malim avionima vjetar zna stvarati probleme, no ako je pilot imao više od 300 sati leta, takvo nešto mu ipak ne bi trebalo predstavljati poteškoću. Mada danas jest puhao jak vjetar. Možda su zaboravili na gorivo… Teško mi je to sad procijeniti. Evidentno je da je zrakoplov pao te se potom zapalio nakon udarca. Inače, to je jako čvrst, kvalitetan i ekonomičan avion, sačinjen od specijalne plastike. Što ih je prevarilo, pokazati može samo vrijeme", komentirao je za portal Istra24 pulski pilot s višedesetljetnim stažem Nijaz Delić.

"Bio je stotinjak metara iznad piste, u jednom trenutku je izgubio kontrolu"

"Prema informacijama kojima mi raspolažemo, zrakoplov je poletio. Bio je na određenoj visini, utvrđujemo na kojoj, ali navodi se da je visina bila stotinjak metara iznad piste. U jednom trenutku je izgubio kontrolu i srušio se u travu na južnom dijelu staze", rekao je voditelj Prometnog sektora Marko Ražem za Novu TV.

U međuvremenu istarski župan Boris Miletić je u kratkom priopćenju izrazio sućut obiteljima poginulih u padu aviona.

"Slijedom informacije o zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila danas u Zračnoj luci Pula, a u kojoj su život izgubile dvije osobe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ovim putem izražava duboko žaljenje i sućut zbog ovog nesretnog događaja", poručili su iz Ministarstva.

Pročitajte više

 

Pročitajte više