Deutsche Welle: Dodik ne odustaje od svojih prijetnji. U petak je dan D

Foto: A.K./PIXSELL

NAKON višemjesečnog političkog previranja i sumnji da će se Milorad Dodik zaista usuditi na razvlaštenje države, u petak (10.12.) se održava sjednica Skupštine Republike Srpske u Banjaluci na kojoj bi se, po ocjeni analitičara, takva odluka zaista mogla izglasati. 

Sjednica entitetskog parlamenta je zakazana na dan kada je Vijeće za implementaciju mira 1997. godine u Bonnu uspostavilo tzv. bonske ovlasti donošenjem obvezujućih odluka o smjeni lokalnih političara ili nametanju zakona, kada se to, zbog kršenja Daytonskog sporazuma, bude smatralo neophodnim, piše Deutsche Welle.

Diplomatska ofenziva

Samo dva dana pred sjednicu NSRS-a zasjeda Vijeće za implementaciju mira u Sarajevu (PIC), a sjednici prisustvuje i Gabriel Escobar, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan. Uoči prvog dana zasjedanja on poručuje da ovo nije 1991. godina.

"Rata neće biti u BiH. Nema Vojske Republike Srpske. Imamo mandat za očuvanje mira od Vijeća sigurnosti UN-a. Nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije", rekao je Escobar prilikom dolaska u Sarajevo.

On je već treći put u BiH u zadnjih nekoliko tjedana, ali se situacija nije pomakla s mrtve točke. Sankcije su na stolu, sankcije su u ladici, pregovaramo, ali dogovora nema, pravdaju se iz međunarodne zajednice. A upitna je i podrška Vijeća sigurnosti, s obzirom na stavove Rusije i Kine, prilikom glasanja o izvještaju visokog predstavnika Christiana Schmidta. Inače, Schmidt je u tom izvještaju jasno naveo da postoji opasnost od sukoba u BiH.

Hoće li biti konkretnih reakcija, znat će se možda tijekom dana, nakon završetka sjednice Vijeća za implementaciju mira. Ipak, Dodik ne odustaje.

"Јa sam gurao ovo na 10. prosinca, da to bude na dan kada su donesene bonske ovlasti te 1997. godine. E, to bi trebao biti i dan kada ih rušimo. To je i Međunarodni dan ljudskih prava", kaže Dodik, odbacivši mogućnost bilo kakvih sankcija prema RS-u.

Tužiteljstvo BiH prvi put traži dokumentaciju

Tužiteljstvo BiH navodno je formiralo predmet u slučaju "rušenja poretka BiH" odmah nakon sjednice Parlamenta Republike Srpske, na kojoj su usvojene izmjene Zakona o lijekovima, kojim se definira formiranje Agencije za lijekove RS-a. Zbog toga su od najvišeg zakonodavnog tijela zatražili dodatne informacije, što je iz entitetskog parlamenta i potvrđeno.

 "Riječ je o redovnoj komunikaciji i nema nikakvog izvanrednog stanja, kako su to objavili pojedini mediji, što potvrđuje i činjenica da je odgovor Tužiteljstvu iz parlamenta davno otpremljen. Narodna skupština je na zahtjev Tužiteljstva BiH odgovorila 29. studenoga", navodi se u priopćenju iz Narodne skupštine, gdje ističu da nije bilo zahtjeva za dubljom istragom.

"Nisu točne informacije da je Tužiteljstvo BiH od Narodne skupštine tražilo listing glasanja narodnih zastupnika na ovoj sjednici. Kao što je poznato, svi listinzi glasanja narodnih zastupnika nalaze se na stranici Narodne skupštine i javno su dostupni po okončanju svake sjednice", dodaje se u priopćenju.

Razvlačenje do izbora

Zakon o lijekovima bio je prva stepenica u prijenosu nadležnosti, ali je konstruiran tako da stupa na snagu šest mjeseci od objavljivanja, odnosno pred izbore naredne godine. Zbog toga je bilo kakva konkretna reakcija nemoguća, s obzirom na to da u praksi još ne postoji zakon na koji bi se eventualno pozvalo u slučaju nametanja sankcija.

Ozbiljnija priča kreće u petak, kada će se raspravljati o deklaraciji kojom se nalaže Vladi RS-a da pripremi novi ustav, koji bi definirao prijenos nadležnosti s države na entitet. Prve na redu su Oružane snage BiH, ali su stavovi Milorada Dodika sada ublaženi, a oporba, koja je izašla iz matrice srpskog jedinstva, sumnja u dobre namjere.

"Oni nemaju odgovor ni na jedno pitanje, kako će to funkcionirati u praksi. Tako da sam još više uvjeren da se radi o još jednoj prijevari SNSD-a. Politička farsa, centrirana na predstojeće izbore", kaže Nedeljko Glamočak, zastupnik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a.

"Iz praktičnih i političkih razloga mi ćemo ponuditi prvo da se prepolovi sastav Oružanih snaga BiH i da im damo neki rok da žive još. Ako ne bude za to bilo spremnosti, već je napisan novi zakon o Vojsci RS-a", kaže Dodik.

Vuk sit i ovce na broju

Za SDA i lidera ove stranke Bakira Izetbegovića cijela priča vodi u slijepu ulicu, a za svaku odluku bit će podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH. Dodik, tvrde, na ovom gradi političku agendu.

"Ako bude nastavio to raditi i prelaziti crvenu liniju, doći će do sankcija i u krugu oko njega. U ovom času je to diplomatski odgovor. Pokušavaju ga smiriti i dati mu nešto", rekao je Izetbegović, možda na tragu onog o čemu se posljednjih dana špekulira u BiH, kao rješenje krize.

Naime, u pregovaračkim postupcima, kako DW doznaje iz dobro obaviještenih krugova međunarodne zajednice u BiH, pojavio se prijedlog koji je došao od njihovih predstavnika, s obzirom na dosadašnji "fijasko" kada su u pitanju medijacije. 

Prijedlog je da se svakoj nezadovoljnoj strani u ovom postupku ponudi neki ustupak. Srbi bi u tom slučaju dobili državnu imovinu, odnosno onu koja je na teritoriju RS-a, a koju je osporio Ustavni sud. Hrvatima bi bili ispunjeni zahtjevi koji se odnose na Izborni zakon kako bi mogli birati predstavnika iz dijelova s hrvatskom većinom, a Bošnjaci bi trebali prihvatiti izmjene Kaznenog zakona koje je krajem srpnja donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Izmjenama bi se, međutim, definirala zabrana negiranja svih ratnih zločina, bez spominjanja kvalifikacije genocida.  

Pročitajte više