Devet novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj. Stožer najavio nove, strože mjere

Foto: FAH

U HRVATSKOJ je porastao broj oboljelih od koronavirusa. Ministar Vili Beroš jutros je potvrdio kako je potvrđeno devet novih slučajeva pa je tako broj slučajeva u Hrvatskoj 65. Otkriveno je da je dvoje od devet novozaraženih iz Zagorja i Slavonskog Broda.

Ministar Beroš je izvijestio i da su ozdravile četiri osobe.

Do ovog trenutka testirano je 1014 uzoraka i 29 uzoraka je na testiranju. Pod zdravstveni nadzor stavljeno je 9 598 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

U karantenu su smještene 63 osobe, 24 strana državljana i 39 hrvatskih.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja: Narodne Republike Kine (provincija Hubei), Talijanske Republike, Savezne Republike Njemačke  (Okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija), Republike Koreje (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Islamske Republike Iran bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja  u karantenu na razdoblje od 14 dana, a svi hrvatski državljani dobit će rješenje o obvezi kućne karantene/samoizolacije na razdoblje od 14 dana.

>> Pressica Stožera:

Ministar Beroš je izjavio da imamo 1014 testiranja. "Epidemiološka slika je i dalje vrlo dobra, ali izvjesno je da broj oboljelih može rasti", kazao je ministar Beroš. "Mi smo napravili da imamo adekvatan broj testiranih. Formirali smo nove centre s mogućnošću testiranja. Struka je jasno rekla koga trebamo testirati. Čitavo vrijeme vodimo računa o izolacijama i karantenama. Odgovorno se ponašajte", upozorio je Beroš.

Pod nadzorom je 630 ljudi.

Upozorenje starijima

"Naša briga za starije i kronične, apeliramo na njih da ostaju u kućama i izlaze samo u slučajevima nužde. Organizirat ćemo da dostavljamo sve što im je potrebno. Sustav e-recepta, moguće je ordinirati lijekove mjesec dana. Organizirat ćemo putem organizacija da se lijekovi dostavljaju starijima i nemoćnima. Bit će potrebna zdravstvena iskaznica. Treba osigurati dostavu hrane - i na tome radimo. Moramo sačuvati starije i nemoćne", rekao je Beroš.

Alemka Markotić kazala je da među novozaraženima nema teže bolesnih. Kaže kako nema informacije o detaljima te da je dobila samo broj novooboljelih. Te informacije bit će objavljene tijekom dana, kazala je. U Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević nalazi se 17 osoba, kazala je.

Stožer dobiva veće ovlasti

Šef HZJZ-a kazao je da se više nego ikad moramo držati higijenskih uputa - prati ruke, izbjegavati fizičke kontakte i dezinficirati javne prostore.

"WHO pri kritici nije mislio na Hrvatsku. Prema svim podacima, mi testiramo i više nego što je potrebno bolesnika", kazao je Beroš. "Jučer smo najavili, nemamo jasnih znakova lokalne transmisije", dodao je.

Ministar Božinović kazao je da će danas na vladi biti usvojena izmjena zakona prema kojem će Stožer dobiti veće ovlasti. "Naše odluke će se provoditi po svim linijama rada. To znači da ćemo već danas aktivirati sve stožere civilne zaštite kako bi se odluke mogle odmah provoditi. Prva odluka bit će odluka kojom ćemo nastojati ograničiti kretanje starijih osoba, tj. učiniti sve da oni bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje stanove i domove. S time ćemo krenuti odmah".

Jače kontrole samoizolacije 

Pojačat ćemo kontrole samoizolacije. 93 osobe su prekršile i bit će sankcionirane.

"Stožer od prvog dana sve radi u skladu s mišljenjem struke. Mogućnosti se aktiviraju u trenutku kad se procijeni da je to taj trenutak. Mi moramo sustav organizirati na način da ništa ne dolazi u pitanje od svega što mora funkcionirati. Hrvatska može poslužiti ovdje kao primjer, sigurno će biti i problema i zato nam je potrebna zakonska prilagodba", kazao je Božinović na upit hoće li ograničavanje kretanja starijima biti zabrana.

"Nije danas teško biti pametan, ali treba pogoditi trenutak kad se prelazi u sljedeću fazu", odgovorio je Božinović na optužbe Pavla Kalinića. 

Zatvaranje granica

Božinović je najavio i nove mjere na granicama. "Odustanite od putovanja u inozemstvo, isto se tiče ulaska u Hrvatsku. Mi smo u kontaktu sa Slovenijom i uskoro ćemo zatvoriti 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom", kazao je ministar.

Zbog koronavirusa granični prijelazi sa Srbijom i Crnom Gorom zatvoreni su za sve, osim za njihove državljane i vozače teretnih vozila, javlja HAK.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više