Devet prijavnica za glavnog urednika HTV-a: Listu predvodi Šprajc, među kandidatima nema Malenice

NA DANAŠNJOJ sjednici Programskog vijeća HRT-a otvorene su ponude za glavne urednike Hrvatske televizije i Hrvatskog radija. Na natječaj za glavnog urednika HTV-a pristiglo je devet ponuda, a za radio njih šest, od kojih je jedna bila nevažeća.

Kandidati za glavnog urednika HTV-a su Lidija Gašparović, urednica u redakciji Znanstvenog programa, Zoran Šprajc, urednik u Informativnome programu (IP) i voditelj nedjeljnog središnjeg Dnevnika, Goran Rotim, urednik u redakciji vanjska politika IP-a, Oliver Dražić, urednik podnevnog Dnevnika, Bruno Kovačević, urednik Sportskog programa HTV-a, Tomislav Štengl, urednik u Zabavnom programu HTV-a, Jasminka Živalj, urednica u Dramskom programu, Katja Kušec, urednica u IP-u i  Mirna Zidarić,  urednica u Sportskom programu.

Među kandidatima nema Malenice i Miočića

Na popisu pristiglih kandidatura ipak nema one bivše novinarke Večernjeg lista Anite Malenice,  iako se o tome posljednjih dana spekuliralo u medijima.  Nije se prijavio ni Dražen Miočić, trenutni v. d. urednika Informativnog programa, iako se i to očekivalo.

Za glavnog urednika radija natječu se Damir Pijaca, urednik na radiju iz dopisništva u Rijeci, Vladimir Kumbrija, urednik Informativnog programa Radija, Tihomir Vinković, urednik u redakciji vanjske politike, Tanja Baran, urednica u Religijskome programu, Dušan Radić, v.d. glavnog urednika.


Razgovori s kandidatima već sljedeći tjedan

Podsjetimo, glavni urednici biraju se na mandat od četiri godine, a imenuje ih e Programsko Vijeće  HRT-a na prijedlog Uprave HRT-a a uz prethodno pribavljeno mišljenje urednika i novinara. Prema Statutu HRT-a, prikupljanju potpore mora se odazvati najmanje 30 posto ljudi koje kreativno sudjeluju u stvaranju programa, s tim da je mišljenje pozitivno ako se tako izjasnilo najmanje 50 posto svih koji su sudjelovali u postupku, stoji u priopćenju HRT-a.

"Već sljedeći tjedan krenut ćemo sa razgovorima sa kandidatima za glavne urednike HTV i HRA, a kada se uprava odluči za po jednog kandidata, povjerenstvu za prikupljanje mišljenja kreativnog osoblja prepustit će izjašnjavanje", rekao je predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac. Potom Programsko vijeće odlučuje o kandidatu, koji, da bi bio izabran, mora dobiti natpolovičnu podršku članova Vijeća, odnosno šest od jedanaest članova.

Ukoliko pak Vijeće ne izabere kandidata kojega je predložila uprava, može samo predložiti kandidata, no on tada treba dvotrećinsku većinu, odnosno osam glasova.

Pročitajte više