Devet vojnika uhvaćeno pijano u bazi u Divuljama, trebali su pomagati vatrogascima

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

DEVET vojnika bilo je pijano za vrijeme dežurstva u vojnoj bazi u Divuljama.

Da stvar bude gora, ondje su poslani kao ispomoć vatrogascima u gašenju požara u Dalmaciji. Incident od prije nekoliko tjedana o kojem nitko nije izvijestio javnost, Ministarstvo obrane potvrdilo je na upit Dnevnika Nove TV.

Riječ je o vojnicima iz Slavonije. Hrvatski vojnici, inače pripadnici gardijsko-oklopno mehanizirane brigade bili su smješteni u vojarni u Divuljama. Krajem srpnja, njih 20-ak opustilo se i popilo. U večernjim satima u nadzor im je upala vojna policija i pali su na alkotestu.

"Kod 9 pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu čime su isti počinili povredu vojne stege. Spomenuti pripadnici, udaljeni su s dužnosti. O predmetnom događaju, sukladno standardnoj proceduri, izviješteni su svi koji se nalaze u crti zapovijedanja", priopćeno je iz Ministarstva obrane za Dnevnik Nove TV.

Zbog pijanstva su prijavljeni i vojnostegovnom sudu. Propusti su ozbiljni jer alkohol nije dozvoljen.

"Jako je bitno da vatrogasac, ali i svi oni koji im se priključuju u datom momentu budu trijezni. Ovo je vrlo opasan posao i može se brzo izgubiti glava, ako čovjek ne radi trezveno", rekao je Željko Šoša, zapovjednik JVP-a Zadar.

Ove godine najviše požara bilo je u Šibensko-kninskoj županiji, gdje su kažnjeni vojnici i bili na intervenciji. Čak 16 od ukupno njih 37 zabilježeno je od početka ove protupožarne sezone.

Pročitajte više