Deveta obljetnica prosvjeda kojima je srušen Milošević

NA DANAŠNJI dan prije devet godina na velikom prosvjedu u Beogradu srušen je s vlasti tadašnji predsjednik SR Jugoslavije, Slobodan Milošević. Prosvjed koji se održao ispred Savezne skupštine u centru Beograda je bio kulminacija višednevnih prosvjeda građana Srbije koji su organizirani nakon prve objave rezultata izbora prema kojima je oporbeni kandidat Vojislav Koštunica na predsjedničkim izborima dobio 49 posto glasova.

>Slobodan Milošević - Najveći zlikovac milenija

Demokratska opozicija Srbije je pozvala građane da se okupe u znak prosvjeda protiv velike izborne krađe koju je Savezna izborna komisija provela po zapovijedi Slobodana Miloševića. Također, DOS je ultimativno zatražio da Slobodan Milošević do četvrtka, 5. listopada, u 15 sati prizna izbornu volju građana izraženu na saveznim, predsjedničkim i lokalnim izborima održanim 24. rujna 2000. godine. Uz to, tražilo se i da glavni direktor, glavni urednik i urednici Radio-televizije Srbije podnesu ostavke, a da RTS promijeni uređivačku politiku i omogući objektivno informiranje o zbivanjima u Srbiji. DOS je zahtijevao i da se svi uhićeni puste na slobodu i da se povuku potjernice i kaznene prijave pokrenute protiv onih koji su prosvjedovali za poštovanje izborne volje građana Srbije.

Prosvjednicima se pridružila i vojska i policija

Na prosvjedu su sudjelovali građani iz svih krajeva Srbije koji su u Beograd pristizali autobusima. Prosvjednici su probili mnoge policijske blokade koje su htjele spriječiti njihov dolazak u Beograd. Mnoštvo se okupili pred zgradom skupštine, a skupina je nasilno kroz prozor ušla u jugoslavenski parlament. U poslijepodnevnim satima je i policija položila oružje i pridružila se demonstrantima. Nedugo nakon toga, to je učinila i vojska. Zgrada RTS-a je zapaljena, a program je prestao s emitiranjem.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Čačka koja je pala pod kotače kamiona , a jedan je prosvjednik preminuo od posljedica srčanoga udara. U prosvjedima je povrijeđeno 65 ljudi.

Te večeri s balkona Skupštine Beograda građanima se obratio predsjednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica i budući premijer Srbije Zoran Đinđić. Sljedećeg dana, 6. listopada Slobodan Milošević preko televizije i službeno priznaje izborni poraz. Dan poslije novi predsjednik Vojislav Koštunica polaže prisegu.

Pročitajte više