DHMZ objavio koje su najniže temperature zraka ikada u Hrvatskoj

Foto: Borna Filic/PIXSELL, screenshot

DHMZ je na svojim web stranicama objavio izvadak iz službene statistike koji daje pregled najnižih temperatura ikad izmjerenih u Hrvatskoj na javnim meteorološkim postajama. To je izvrstan referentni materijal pred zimu pa pri hladnim valovima koji uslijede tijekom zime možemo uspoređivati temperature s apsolutno minimalnima, prenosi Meteoadriatic

Prema tim podacima, 7 postaja u Hrvatskoj je izmjerilo temperature niže od -30°C, kako je prikazano na slici koja je dio tablice objavljene u DHMZ-ovom priopćenju.

DHMZ uz tablicu navodi još dva podatka koji daju i niže temperature, u Gospiću, -36,0°C, 4. veljače 1929., te u Čakovcu, -35,5°C, dan ranije, 3. veljače 1929., ali se dodaje da ti podaci nisu izmjereni prema propisanim standardima Svjetske meteorološke organizacije te se stoga ne smatraju službenim rekordnim minimumima u Hrvatskoj. Valja primijetiti da su ta dva podatka iz zime famozne 1929. godine.

Od službenih minimuma u tablici, samo je jedan podatak iz veljače 1929. godine, i to za Crikvenicu gdje je izmjereno -14°C 11. veljače te godine. Treba dodati pritom da vrlo mali broj stanica ima mjerenja iz tog razdoblja pa stoga postoji velika vjerojatnost da bi još mnogo lokacija držalo i danas apsolutne minimume iz 1929. da su tad imale službena mjerenja.

Druga godina koja se pojavljuje često u tablici je 1956. (Gospić -33,5°C, Zavižan -28,6°C, Ogulin -28,5°C, itd.). Od modernih zima, dosta lokacija nosi rekorde iz 2012. godine, također iz veljače (poznata ciklona Gabor), no te lokacije su uglavnom samo one koje 1956. i 1929. nisu imale mjerenja.

Svi objavljeni podaci dostupni su na ovom linku

Pročitajte više

 

Pročitajte više