Di Stasi: Hrvatska je vrlo jasno europski orijentirana

HRVATSKA je vrlo jasno europski orijentirana i može pozitivno utjecati na cijelu regiju, izjavio je u utorak u Strasbourgu Giovanni Di Stasi, novi predsjednik Kongresa lokalne i regionalne samouprave Vijeća Europe (VE).

"Jasna je snažna volja Hrvatske za članstvom u EU. Mislim da će njezin primjer pozitivno utjecati na zemlje koje ju okružuju" rekao je Di Stasi, bivši zastupnik u talijanskom parlamentu i nekadašnji predsjednik regije Molise.

Di Stasi, 54-godišnji talijanski političar, preuzeo je dužnost od dosadašenjeg predsjednika kongresa Austrijanca Herwiga van Staa i obavljat će je iduće dvije godine.

Na prvoj konferenciji za novinare najavio je da će se zauzimati za nastavak ujedinjenja Europe i jačanje lokalne i regionalne samouprave u zemljama članicama VE.

Di Stasi je istaknuo da će kongres posvetiti veliku pozornost jugoistoku Europe gdje se pojedine zemlje međusobno razlikuju po stupnju dosegnutih demokratskih standarda.

Izborima za novog predsjednika počelo 11. godišnje zasjedanje Kongresa lokalne i regionalne samouprave, savjetodavnog tijela Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine VE.

U nastavku trodnevnoga rada izaslanici iz 45 zemalja raspravljat će o stanju u Rusiji, Gruziji, Armeniji i na jugoistoku Europe.

Izaslanstvo Hrvatske, koja je članicom VE postala 1996. godine, predvodi dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica.

Pročitajte više