"Die Welt": Njemačkoj prijete porezi za obnovu Iraka

NJEMAČKOJ nakon zavrsetka rata u Zaljevu prijete dodatni porezi kojima bi bila financirana obnova Iraka, piše njemački list "Die Welt" koji se poziva na "visoke političke" krugove.

Sadašnji državni proračun ne dozvoljava dodatna opterećenja pa se razmatra mogućnost povišenja poreza na dodatnu vrijednost koji sada iznosi 16 posto. Njemačka se na ministarskom sastanku Europske unije prošlog petka zajedno s ostalim članicama obvezala na pomoć pri obnovi razrušenog Iraka nakon rata.

Prema riječima potpredsjednika zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Gernota Erlera prilikom donošenja sadašnjeg proračuna nisu uzeti u obzir troškovi njemačke pomoći u obnovi razrušenog Iraka nego samo humanitarna pomoć u visini od 40 milijuna eura.

Nakon prvog rata u zaljevu je Njemačka sa osam milijardi eura pomogla u uklanjanju ratnih šteta. Demokršćanska i liberalna oporba je žestoko kritizirala planove vlade o eventualnom povišenju poreza na dodatnu vrijednost. Oporba smatra da je vlada Gerharda Schroedera, zbog financijskih problema, već odavno ukalkulirala povišenje poreza početkom sljedeće godine a da joj rat u Iraku samo služi kao izgovor.

Pročitajte više