DIJAMANTI IZRAĐENI OD PLINA ČVRŠĆI OD PRAVIH DIJAMANATA

Umjetni dijamanti izrađeni od plina pokazali su se iznenađujuće čvrstima, čak čvršćima od prirodnih dijamanata, otkrili su američki stručnjaci s Geofizičkog laboratorija Carnegie Instituta u Washingtonu.

Super-tvrdi dijamanti trebali bi biti korisni i u industrijskom procesu, tvrde istraživači s Carnegie Instituta.

"Vjerujemo da su ti rezultati veliko otkriće na našem poslu", izjavio je Chih-shiue Yan koji je predvodio istraživanje.

"Ne samo da su dijamanti tako tvrdi da su razbili opremu za mjerenje, nego smo uspjeli uzgojiti kristale veličine dragulja u jednom danu", dodao je.

U online izdanju Physica Status Soldi, Yan i njegovi kolege ističu da su uzgajali kristale koristeći se procesom u kojemu se vodik i metan bombardira nabijenim česticama, ili plazmom, u komori. Nakon toga se kristali podvrgavaju tretmanu visokog tlaka i visoke temperature kako bi postali još čvršći.

Dijamanti se griju na 2.000 stupnjeva Celzijusa i na deset minuta stavljaju pod atmosferski tlak između 50.000 i 70.000. Ultra-tvrdi dijamanti najmanje su za 50 posto tvrđi do prirodnih dijamanata, otkrili su znanstvenici.

"To je otvorilo posve nov način proizvodnje dijamantnih kristala za cijeli niz upotreba, poput nove generacije elektroničkih naprava koje u sebi imaju dijamante ili alata za rezanje", izjavio je Russell Hemley iz Carnegie Instituta.

Pravi se dijamanti proizvode od ugljika pod visokim pritiskom.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više