Diljem Japana poslane prijetnje o bombama u školama, morale su se zatvoriti

Ilustracija: EPA

JAPANSKA policija u potrazi je za osobom koja je slala bombe i prijetnje smrću stotinama škola, što je dovelo do njihova zatvaranja, piše BBC.

Prijetnje su faksirane srednjim školama i sveučilištima početkom ovog tjedna s broja registriranog u Tokiju. Nikakav eksploziv u školskim zgradama nije pronađen, a do sada nije bilo dojava o napadima na učenike i nastavnike.

U jednoj poruci je pisalo da je postavljeno više od 330 bombi

Prijetnje bombama su rijetke u Japanu, koji je poznat po niskoj stopi kriminala. Prvi val poruka počeo je u ponedjeljak, stižući do škola i sveučilišta diljem zemlje. U jednoj prefekturi, Saitami, više od 170 škola primilo je prijetnje bombom, rekli su dužnosnici.

Lokalni mediji izvijestili su da je jedna poruka tvrdila da je postavljeno više od 330 bombi, dok je druga glasila: "Postavio sam veliku bombu." Neka izvješća govore da su poruke zahtijevale otkupnine u iznosu od 300.000 jena (2320 dolara) do 3 milijuna jena.

U utorak su poruke u kojima se prijeti ubojstvom učenika i nastavnika oružjem kućne izrade poslane s istog broja srednjim školama u raznim prefekturama, uključujući Osaku, kao i Saitamu i Ibaraki blizu Tokija. Zbog prijetnji su mnoge škole zatvorene iz predostrožnosti, iako je većina ponovno otvorena.

Pročitajte više