Dingo je nekad bio domaća životinja

DINGO, žućkasti divlji pas koji živi samo na australskom kontinentu, vjerojatno je evoluirao iz vrlo male skupine pasa koje su sa sobom u Australiju prije 5.000 godina donijeli doseljenici iz jugoistočne Azije, tvrde znanstvenici.

Usporedba genetskih testova dinga i mnogobrojnih psećih vrsta iz cijeloga svijeta, pokazala je da se porijeklo tog divljeg psa može pratiti unazad 5.000 godina, do vrlo male skupine životinja, ili čak do samo jedne ženke, objavio je međunarodni tim stručnjaka.

Taj podatak dobro se poklapa s dolaskom doseljenika iz jugoistočne Azije u Australiju, objavili su znanstvenici u izdanju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Dingo se razvio iz skupine južnoazijskih pasa. On je možda došao u sklopu naseljavanja ljudi iz južne Azije prije 5,000 godina", rekao je jedan od sudionika istraživanja Peter Savolainen.

Znanstvenici su uzeli uzorke DNA 211 dinga i usporedili ih s uzorcima DNA 676 pasa iz čitavog svijeta, te 38 vukova iz Europe i Azije.

Ostaci dinga stari oko 3.500 godina pronađeni su u Australiji, ali ne i na Tasmaniji, otoku koji se odvojio od australskog kopna prije 12.000 godina,

Pročitajte više