Dio američkog antiterorističkog zakona proglašen neustavnim

SAVEZNA sutkinja iz Los Angelesa proglasila je zbog njegove neodređenosti neustavnim dio američkog Patriotskog zakona koji brani davanje stručnih savjeta ili pomoći skupinama koje američka vlada označi kao inozemne terorističke organizacije.

Presudom okružne sutkinje Audrey Collins po prvi put je dio zakona donesenog nakon 11. rujna 2001. kako bi ojačao borbu protiv terorizma proglašen neustavnim.

U pisanoj presudi objavljenoj u ponedjeljak Collinsova je rekla kako je dio zakona koji brani stručni savjet i pomoć nedopustivo neodređen, te da krši američki Ustav.

Presuda je odgovor na prigovor pet skupina i dva američka građanina koji su željeli osigurati potporu zakonitim, nenasilnim aktivnostima Kurda u Turskoj i Tamila u Šri Lanki. Njima je prijetilo do 15 godina zatvora ukoliko bi pružali savjete pojedinim skupinama o mirnom rješenju borbe Kurda u Turskoj za samoodređenje.

Collins je rekla u presudi da zakon ne razlikuje između nedopustivog savjetovanja na nasilje i onoga koji potiče na uporabu miroljubivih sredstava u postizanju ciljeva.

"Američki Patriotski zakon ne postavlja ograničenja tipu stručnog savjeta i pomoći koji je zabranjen i umjesto toga zabranjuje svaki stručni savjet i pomoć bez obzira na njegovu narav", rekla je ona u presudi.

Patriotski zakon administracija predsjednika Busha vidi kao vano oruđe u borbi protiv terorističkih skupina i njihovih pomagača, dok kritičari smatraju da ga je američki Kongres donio nedovoljno promišljeno i da prevelikim ovlaštenjima predstavnicima zakona i ograničenjima može ugroziti osnovna ljudska prava i slobode.

Pročitajte više