Dio građana Minneapolisa održao i jedan miran prosvjed, plesali su i pjevali

Foto: EPA

NEKOLIKO stotina bijesnih Amerikanaca zbog smrti Georgea Floyda okupilo se u petak ujutro ispred gradske vijećnice u Minneapolisu i održalo mirni prosvjed. 

Za razliku od većine prosvjednika koji razbijaju i pale, sada već u više gradova širom SAD-a, ovih stotinjak Amerikanaca na miran je način izrazilo svoje nezadovoljstvo zbog policijske brutalnosti od koje je umro i 46-godišnji Afroamerikanac George Floyd.

Prosvjed su obilježili pjesma, ples i upućivanje protestnih nota putem megafona. Podsjetimo, prosvjedi širom Amerike traju od utorka, dana nakon što je Floyd preminuo od posljedica nasilnog uhićenja četvorice američkih policajaca. Za razliku od ostalih prosvjeda, na ovom je bilo izuzetno malo policijskih snaga.

Nacionalna garda stigla u Minneapolis

Podsjetimo, Donald Trump u petak je potvrdio da je Nacionalna garda stigla u Minneapolis. Više od 500 vojnika spremno je pružiti sigurnost građanima toga grada u jeku prosvjeda.

Pet stotina vojnika Nacionalne garde stiglo je u Minneapolis gdje se održavaju prosvjedi zbog smrti crnca Georgea Floyda koja se dogodila nakon policijske brutalnosti. 

Pripadnici Nacionalne garde države Minnesota "ponudit će potporu civilnim vlastima, onoliko dugo koliko je potrebno, kako bi jamčili sigurnost osoba i imovine", navodi se u priopćenju vojske.

Guverner ove savezne države Tim Walz u četvrtak poslijepodne potpisao je uredbu kojom dopušta intervenciju Nacionalne garde. 

"Tijekom noći vojnici su sudjelovali u nekoliko zadataka s vatrogascima u borbi protiv građanskog nemira", precizira se u priopćenju.

Do jutra ih je na položaje stiglo do 500, a mobilizirano je i oko 200 policajaca i helikopteri.

U prosvjedima protiv policijskog nasilja zapaljena je policijska postaja na sjeveru grada, a tridesetak trgovina je opljačkano.

 

Pročitajte više