Dio Hrvatske poharala oluja. Evo što stiže idućih dana, objavljeno posebno upozorenje

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

PROMJENA vremena počela je naoblačenjem i kišom koja će u petak i subotu biti još češća i lokalno obilna, praćena i grmljavinom, na Jadranu neverama te u početku još jakim jugom, a u subotu ponegdje i olujnom burom.

Temperatura zraka osjetno će se sniziti, najprije i izraženije u većini unutrašnjosti, gdje će već od petka biti više jesenska nego ljetna, zatim i na Jadranu.

"Prolazna stabilizacija i sunčana razdoblja u nedjelju neće donijeti značajniji porast temperature, pa će ona i tijekom promjenjivog prvog dijela novoga tjedna u unutrašnjosti ostati niža od prosječne za sredinu rujna, a i na Jadranu će usprkos podosta sunčana vremena idući tjedan biti zamjetno svježiji od ovoga", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju Vrijeme uoči Dnevnika u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi nešto detaljnija prognoza.

Petak kišovit, ponegdje i uz nevrijeme, na kopnu većinom i osjetno svježiji

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno s povremenom kišom, ponegdje praćenom i grmljavinom. Lokalno bi moglo pasti i više od 30 litara po četvornome metru u kratkom vremenu. Sunčanih razdoblja bit će malo. Povremeno će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka od 16 do 21 °C.

Oblačno i kišovito i u središnjoj Hrvatskoj. Mjestimice će pasti obilna kiša, osobito na jugu područja. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, a uz 15 do 20 °C bit će osjetno svježije nego danas.

Češća i još obilnija kiša i u gorskom području i na sjevernom Jadranu. Mjestimice će pasti i više od 80 litara, osobito duž obale uz pojavu grmljavinskog nevremena. Sunčana razdoblja izgledna su uglavnom na moru. Umjeren i jak jugozapadni vjetar će postupno slabjeti. Temperatura zraka većinom od 20 do 25 °C, u gorju i niža.

U Dalmaciji toplije nego na sjevernom Jadranu, uz dnevnih 25 do 28 °C. No bit će nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Iako će kiše biti manje nego na sjeveru, uz pojavu jačeg grmljavinskog nevremena lokalno može biti obilna. Srećom za mnoge, bit će manje vjetrovito nego tijekom četvrtka.

I na jugu Hrvatske petak promjenjiv, mjestimice s pljuskovima i grmljavinom, osobito u noći i ujutro te ponovno popodne. Umjereno do jako jugo postupno će slabjeti. Danju će biti vrlo toplo uz 26 do 28 °C."

Nakon ponegdje obilne kiše u subotu, u nedjelju stabilnije pa opet kiša

U subotu na kopnu i dalje oblačno i kišovito, lokalno uz mogućnost obilne kiše. Povremeno će puhati sjeverni vjetar. U nedjelju sunčanije i uglavnom bez oborina, a kiša je izgledna ponovno u ponedjeljak. Temperatura zraka bit će osjetno niža nego prošlih dana, osobito u subotu.

Vikend će i na Jadranu početi s čestom i obilnom kišom te jakom, na udare olujnom i orkanskom burom. No već u nedjelju stabilnije i sunčanije, a oslabjet će i vjetar. S prolaznim naoblačenjem poneki pljusak moguć je u ponedjeljak na sjeveru.

DHMZ je za sutra za dio zemlje objavio narančasto upozorenje, koje označava opasno vrijeme. Upravo je danas za područje koje je pogodilo snažno nevrijeme bilo izdano narančasto upozorenje.

DHMZ izdao posebno priopćenje

Državni hidrometeorološki zavod objavio prije nekoliko dana posebno priopćenje u kojem najavljuje veliku promjenu vremena krajem tjedna. U nastavku prenosimo priopćenje:

"Promjenljivo i nestabilno razdoblje proteklih dana mjestimice je bilo praćeno grmljavinskim nevremenima i obilnom kišom, pogotovo na Jadranu i u predjelima uz njega (Slika 1). U Pločama je, prisjetimo se, pala i rekordna dnevna količina oborine od 189.8 mm u kratkom periodu od svega 2 sata te prouzročila bujične poplave.

Prva polovica ovog tjedna bit će u znaku stabilnog vremena, prevladavajuće sunčanog, većinom suhog i iznadprosječno toplog za sredinu rujna. Osobito će u srijedu i četvrtak biti vrlo toplo, ponegdje i vruće uz izraženu južinu, pad tlaka te umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Udari vjetra mogu ponegdje biti i olujni, pogotovo u gorju (Slika 2).

Stiže jaka promjena

No u izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji na prednjoj strani prostrane doline (Slika 3) u četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a u mogućem scenariju stvaranja ciklone južno od Alpa kišovito bi bilo još i u subotu.

U takvoj situaciji, a prema trenutno dostupnim prognozama, ponovno treba biti spreman na ponegdje obilnu oborinu, osobito duž obale i krajevima uz Jadran (Slika 4), pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske. Vrlo je vjerojatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena, što može uzrokovati bujične i urbane poplave.

S prolaskom spomenutih sinoptičkih sustava i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka (Slika 5) tijekom vikenda će vjerojatno biti i jake, moguće i olujne bure, pogotovo na sjevernom Jadranu."

Pročitajte više