AMERIČKI IZBORI

Dio republikanaca okreće leđa Trumpu zbog njegove priče o krađi glasova

Foto: EPA

SINOĆ je, oko pola sata iza ponoći po našem vremenu, Donald Trump održao govor u kojemu je rekao kako mu se posvuda kradu glasovi. Rekao je kako je on pobjednik ako se broje samo legalni glasovi, a ako se broje nelegalni glasovi, onda pobjeđuje Biden. 

No ubrzo je postalo jasno da svi republikanci neće stati iza tih njegovih tvrdnji. Gotovo odmah su se bivši, ali i trenutni dužnosnici te stranke okrenuli protiv Trumpovog govora rekavši kako Trump sije neslogu i kako laže o procesu brojenja glasova.

Oglasio se kongresnik iz Illinoisa

Kongresnik iz Illinoisa Adam Kizinger tvitao je kako predsjednik laže i kako sve to postaje čudo te je molio stranku da zaustavi širenje dezinformacija.

Ubrzo se javio i kongresnik Will Hurd, koji je tvitao kako treba prebrojiti glas svakog Amerikanca. 

"Trenutni predsjednik potkopava naš politički proces i dovodi u pitanje legalitet glasova bezbroj Amerikanaca bez ikakvih dokaza. To nije samo opasno i pogrešno, to potkopava same temelje na kojima je ova nacija utemeljena", napisao je.

Bivši zastupnik Carlos Curbelo također je pozvao stranku da prekine Trumpove tvrdnje i zauzme se za demokraciju.

"Predsjednik ilegalnim glasovima naziva glasove poslane poštom, koji disproporcionalno idu u korist njegovom protivniku. Ti glasovi nisu ilegalni. Važno je za sve vođe, posebno republikance, da se zauzmu za demokraciju u ovakvom trenutku", dodao je.

Neki ga ipak i dalje podržavaju

No senator iz Južne Karoline Lindsey Graham i vođa manjine u Senatu Kevin McCarthy nastavljaju podupirati predsjednikove lažne tvrdnje.

Strateg republikanaca Karl Rove rekao je u srijedu ujutro kako do prevare neće doći.

"Da bi se ukrale stotine tisuće glasova potrebna je urota na razini Jamesa Bonda. To se neće dogoditi. Ponovimo, to se neće dogoditi", rekao je.

Jedan dužnosnik kaže da nema prevare

Jedan od republikanaca, Stuart Foster, koji je obučavao ljude koji prate proces brojenja glasova za republikance, rekao je kako je američki izborni sustav pouzdan.

Objavljena je snimka njegovog obučavanja ljudi za proces praćenja glasova, a na njoj ga se čuje kako govori o tome kako prevara nema.

"Uvalit ću se u nevolje. Rekao sam, zapravo, ako je prevara toliko česta, jesu li je onda demokrati 2016. zaboravili napraviti? Jesu li zaboravili? Mislim, Trump je jedva pobijedio. Demokrati se jednostavno nisu pojavili. Jesu li zaboravili? Ako prevara toliko prevladava, jesu li je tada zaboravili?" čuje ga se na snimci obuke.

I drugi republikanci iz Michigana se sada odvajaju od administracije. Kongresnik Paul Mitchell inzistirao je da se brojenje glasova nastavi.

"Sve drugo šteti integritetu izbora i opasno je za demokraciju", rekao je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za američke predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: američki izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više