UPAD RULJE U KONGRES

Dionice Twittera pale za 4 posto nakon što je Trumpu profil uklonjen trajno

Foto: EPA

TWITTEROVE dionice pale su za gotovo četiri posto nakon što je ta društvena mreža trajno ukinula profil Donalda Trumpa.

To je rezultiralo cijenom dionica od 49.54 dolara, što je za 3.77 posto manje od cijene zatvaranja od 51.48 dolara u petak poslijepodne.

Kao službeni razlog trajne zabrane navodi se rizik od Trumpovog daljnjeg poticanja na nasilje. Još uvijek aktualni američki predsjednik na Twitteru je imao više od 88 milijuna pratitelja.

Prvo je dobio privremeni izgon uz upozorenje. Brzo ga je prekršio

Podsjetimo, Trumpov profil bio je privremeno blokiran u srijedu nakon opsade Kongresa od strane njegovih pristaša. Dobio je upozorenje za trajnu suspenziju ako nastavi kršiti pravila, što je i učinio objavivši još dva tvita.

Prvi je bio o njegovim podržavateljima.

"75 milijuna američkih patriota koji su glasali za mene, America First i Make America Great Again, imat će snažan glas dugo u budućnosti. Neće se nepoštovati ili nepošteno tretirati na bilo koji način ili oblik."

U drugom tvitu Trump je obznanio kako neće prisustvovati inauguraciji novog predsjednika Joea Bidena.

Te dvije objave prekršile su pravila jer su "glorificirale nasilje te ih treba čitati u kontekstu širih zbivanja u zemlji i na način na koji bi predsjednikove izjave mogle mobilizirati različitu publiku". "To uključuje i poticanje na nasilje, kao i kontekst obrasca ponašanja vidljivog s njegovog profila posljednjih tjedana", priopćili su s Twittera.

Facebook i Instagram produljili suspenziju do Bidenove inauguracije

Druge dvije najpoznatije društvene mreže odlučile su produljiti suspenziju za još najmanje dva tjedna, dok se ne završi prijenos vlasti na Bidena. 

Odluka je donesena nakon što je Facebook odlučio zatvoriti Trumpov profil na 24 sata kako bi se zaustavile njegove neutemeljene tvrdnje o krađi na predsjedničkim izborima, koje su potaknule stotine njegovih pristaša da provale u zgradu Kongresa.

Pročitajte više