DIP: Odaziv birača za 0,62 posto veći nego u prvom krugu

IZ DRŽAVNOG izbornog povjerenstva doznajemo kako je do 11 sati na birališta izašlo 15.34 posto, što je neznatno više (za 0,62 posto) nego u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Izraženo u brojkama, do 11 sati svoje je biračko pravo iskoristilo nešto više od pola milijuna birača, točnije 565.991 birač.

Prije 15 dana do 11 sati na birališta je izašlo 14.72 posto građana, a u drugom krugu na prošlom predsjedničkim izborima, 2000. godine kada su kandidati bili Stjepan Mesić i Dražen Budiša, na izbore je do 11 sati izašlo 25.47 posto građana.

Najviše birača (gotovo 19 posto) svoje je pravo iskoristilo u Varaždinskoj, a najmanje (oko 11 posto) u Zadarskoj županiji.

Gledano po gradovima, najbolji je odaziv u Varaždinu (oko 24 posto), najlošiji (oko 10 posto) u Dubrovniku.

U Zagrebu je na birališta izišlo oko 17 posto birača.

Drugi krug izbora, u kojemu se odlučuju tko će biti hrvatski predsjednik u idućih pet godina - Stipe Mesić ili Jadranka Kosor, protječe mirno i tolerantno, naglasio je predsjednik DIP-a Ivica Crnić.

Sva birališta u Hrvatskoj (više od šest i pol tisuća) otvorena su na vrijeme, uz izuzetak jednog biračkog mjesta u Splitu, koje je otvoreno sa 7-minutnim kašnjenjem. Budući da ga nitko nije došao otvoriti jutros u 7 sati, to biralište u Trakošćanskoj ulici u Splitu otvorio je pripadnik javne vatrogasne postrojbe.


To je jedan, od ukupno pet događaja, koje je zabilježio MUP.

Policija je zabilježila i otuđivanje državnih zastava na jednom biralištu u Karlovcu i Zagrebu, naguravanje i vrijeđanje dvojice ljudi u Lukavcu Posavskom te nezadovoljnog jednog birača u Šibeniku.

On je, naime, zaključio da je pogrešno glasovao, pa je tražio još jedan listić, a kad mu nije udovoljeno, bio je nezadovoljan, rekao je predsjednik DIP-a Crnić.

Također je izvijestio kako se DIP-u i danas najveći broj građana javlja tražeći svoje biračko mjesto, a jako je puno upita od osoba koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu izaći na birališta.

Crnić je podsjetio kako je DIP je pozvao sve biračke odbore da izađu u susret invalidima i drugima koji ne mogu na birališta. No, dodao je, to ovisi o faktičnoj mogućnosti odbora, jer ako je, primjerice gužva, njegovi članovi ne mogu na teren.

Crnić je izvijesti kako je DIP od nadležnog tijela zatražio provjeru dojave HDZ-ova stožera da su na Unijama dopisana četiri birača, vikendaša.

Član DIP-a zadužen za inozemstvo Branko Hrvatin rekao je kako je u stalnom kontaktu sa svoja dva predstvanika u BiH koji su izvjestili da na biralištima ima gužvi, ali da su to uobičajene situacije, te da nema prigova na regularnost glasovanja.

Podataka o odazivu u BiH nema, jer DIP takve podatke nije ni tražio od tamošnjih biračkih odbora, kazao je Hrvatin, napomenuvši kako su gužve velike, pa bi skupljanje podataka o odazivu samo odvlačilo pozornost članovima odbora.

Hrvatin je potvrdio kako je i do DIP-a stigla informacije da se birači iz Hercegovine autobusima vode na glasovanje u Hrvatskoj.

DIP se obratio Mostaru, gdje su promatrač GONG-a i OESS-a izišli na ulice provjeriti dojavu, no potvrdili su da nema takvih (događaja).

Pročitajte više