DIP: Odluka o ponavljanju izbora te Obvezatne upute br. 9

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) donijelo je odluku o ponavljanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske, koji će se održati u nedjelju 16. siječnja 2005., a pravo da budu birani imaju kandidati koji su u prvom glasovanju dobili najviše glasova, Stjepan Mesić i Jadranka Kosor, priopćeno je večeras iz DIP-a.

Stjepan Mesić kandidat je Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), Hrvatske narodne stranke (HNS), Hrvatske seljačke stranke (HSS), Istarskog demokratskog sabora (IDS), Libre - Stranke liberalnih demokrata, Liberalne stranke (LS), Primorsko goranskog saveza (PGS) i Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDA Hrvatske).

Jadranka Kosor kandidat je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), navodi se u priopćenju.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske propisalo je i Obvezatne upute broj 9, o redosljedu izbornih radnji i tijeku rokova.

Ponovljeni izbori održat će se u nedjelju 16. siječnja 2005.

Izborna promidžba traje do 24 sata prije dana održavanja izbora, dakle do 14. siječnja do 24,00 sata.

Zabrana svake promidžbe (izborna šutnja) kao i svako objavljivanje prethodnih rezultata ili procjena rezultata izbora traje od 15. siječnja od 00,00 sati do 16. siječnja do 24.00 sata.

Glasovanje traje neprekidno 16. siječnja od 7,00 do 19,00 sati.

Birališta se zatvaraju u 19,00 sati, ali će se biračima koji su se zatekli na biralištu, omogućiti glasovanje.

Birački odbor dostavlja zapisnik o svom radu s ostalim izbornim materijalom gradskom odnosno općinskom izbornom povjerenstvu, najkasnije u roku 12 sati od zatvaranja birališta, dakle do 17. siječnja do 7,00 sati.

Birački odbor u hrvatskom diplomatsko-konzularnom predstavništvu dostavlja zapisnik o svom radu s ostalim izbornim materijalom izravno Državnom izbornom povjerenstvu u roku 12 sati od zatvaranja birališta, dakle do 17. siječnja do 7,00 sati.

Gradska odnosno općinska izborna povjerenstva, zbrojiti će rezultate glasovanja na biračkim mjestima na svom području najkasnije u roku od 24,00 sata od zatvaranja birališta, dakle najkasnije 17. siječnja do 19,00 sati.

DIP će odrediti način i rok u kojem gradska odnosno općinska izborna povjerenstva, moraju dostaviti izborne rezultate na svom području, zajedno sa zapisnikom o svom radu.

DIP utvrđuje rezultate izbora za predsjednika Republike Hrvatske na temelju rezultata glasovanja na svim biračkim mjestima.

Kad utvrdi rezultate izbora za predsjednika Republike Hrvatske, DIP će odmah objaviti: broj birača upisanih u popise birača, broj birača koji su glasovali, koliko je glasova dobio pojedini kandidat, koliko je bilo nevažećih glasačkih listića.

Također, kad utvrdi rezultate izbora DIP će objaviti ime i prezime kandidata koji je izabran, ili u slučaju da se utvrdi kako su kandidati dobili isti broj glasova, da se izbor još jednom ponavlja.

Glede računanja rokova u inozemstvu, DIP ističe kako se rokovi u inozemstvu računaju prema lokalnom vremenu mjesta u kojem se glasuje.

Zaštita izbornog prava ostvaruje se u skladu s odredbama članka 43. do 48. Zakona te članka 87. do 94. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, navodi se u večerašnjem priopćenju DIP-a.

Pročitajte više