DIP: Odziv slabiji nego u prvom krugu

OKO 40 posto birača, dva posto manje nego u prvom krugu, izišlo je do 16 sati na izbore za predsjednika države, izvjestio je popodne predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić.

U odnosu na drugi krug predsjedničkih izbora prije pet godina, današnji odaziv do 16 sati slabiji je za gotovo 12 posto. Naime, u veljači 2000. na birališta je do 16 sati izašlo 51,7 posto birača.

Kao i u prvom krugu izbor, prije 15 dana, najviše birača, preko 48 posto, glasovalo je u Varaždinskoj županiji, te u gradu Čakovcu (52, 85 posto),

Najslabiji odaziv je u Vukovarsko-srijemskoj (29,42 posro), a od gradova u Vukovaru (oko 13 posto).

U Zagrebu je do 16 sati glasovalo 42,5 posto birača ili 2,6 posto manje nego u prvom krugu, 2. siječnja.

Predsjednik DIP-a izvjestio je da glasovanje u BiH teče u skladu s propisima i da nema dojava o nečem što bi ukazivalo na pogreške.

Stižu samo dojave iz Mostara, Livna, Ljubuškog da je odaziv birača veći nego u prvom krugu, kaže član DIP-a Branko Hrvatin.

Iz Ljubuškog je stigao zahtjev za dodatnim glasačkim listićima, izvjestio je Hrvatin navodeći da ih je ondje bilo upućeno četiri tisuće, a do popodneva je već glasovalo 3.300 birača.

DIP je, inače, u Ljubuški uputio svoj mobilni tim.

DIP-ov je tim u tri navrata bio u Čapljini, gdje je u prvom krugu bilo problema, no danas sve prolazi u redu, napomenuo je Ivica Crnić.

Osvrćući se na navode o puno naknadno upisanih u biračke popise u BiH, Hrvatin je potvrdio kako svaki takav birač nije automatski sumnjiv, odnosno da time nije počinjena nepravilnost.

Zbog takvih navoda, DIP je nakon prvog kruga izbora proveo štih probu u Mostaru za 50 osoba, te se pokazalo da su ni u jednom slučaju nije bilo dvostrukog glasovanja.

Bude li i sada dojava, provjerit ćemo ih, naglasio je Hrvatin.

Svaku ćemo dojavu provjeriti, ali nisam za to da se nekoga paušalno osuđuje, dodao je predsjednik DIP-a Crnić.

Drugi krug hrvatskih predsjedničkih izbora, zbog vremenske je razlike već završen u osam država.

Policija je, pak, u Hrvatskoj u svoja izvješća upisala razbacivanje više stotina letaka na Lastovu i Ublima, u kojima se vrijeđa jedan od kandidata, opasku birača u Dugom Selu da je klupa na biralištu ukradena sa autobusne stanice, nezadovoljsto birača u Suhopolju što je promatrač sjedio za stolom biračkog odbora, te isticanje nevažeće hrvatske zastave na jednoj školi u Osijeku.

Zastavu, bez grbova, na školu je izvjesio domar, po naputku ravnateljice, tumačeći da im je službena (zastava) otuđena, rekao je Crnić.

Provjerom je utvrđeno da ne stoji HDZ-ov prigovor o dopisivaju četiri birača na Unijama, te da je riječ o četiri privremeno upisana.

Kao jednu lijepu gestu s izbora, predsjednik DIP-a Crnić naveo je slušaj kako je policija prevezla predsjednicu jednog biračkog odbora do pet nepokretnih osoba romske nacionalnosti, i tako im omogućila glasovanje.

Pročitajte više