DIP poručuje strankama da ne čekaju posljednji dan za predaju lista

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) preporučuje strankama i predlagateljima neovisnih lista da ne čekaju posljednji dan 3. studenoga za predaju kandidacijskih lista.

DIP podsjeća da prema Zakonu o izboru zastupnika prijedlozi lista kandidata za izbor zastupnika i njihovih zamjenika trebaju u povjerenstvo prispjeti najkasnije 14 dana od dana raspisivanja izbora do 3. studenoga do 24 sata.

Kako bi se moglo pravodobno provjeriti potpunost prijedloga i otkloniti eventualne manjkavosti, DIP preporučuje strankama i biračima predlagateljima neovisnih lista da s predajom lista ne čekaju posljednji dan.

Odgovarajući na upit DIP je objasnio da predlagatelji neovisnih lista ne mogu predlagati članove biračkog odbora, niti promatrače koji prate izborni postupak, jer to nije predviđeno Zakonom o izboru zastupnika.

Također na upit, DIP odgovara da birači predlažu neovisne kandidacijske liste na temelju pravovaljano prikupljenih potpisa birača. Za pravovaljanost prijedloga neovisne liste u izbornim jedinicama od (I. do XI.) na kojima je 14 kandidata, potrebno je prikupiti najmanje 500 potpisa birača. Ako je neki potpis "nevažeći", kandidacijska lista je pravovaljana ukoliko sadrži dovoljan broj važećih potpisa.

DIP napominje da je uz prijedlog liste kandidata potrebno priložiti očitovanje kandidata o prihvaćanju kandidature. Kandidati iz inozemstva očitovanje mogu dostaviti u preslici uz obvezu da izvorne obrasce dostave u što kraćem roku.

Na kandidacijskim listama u XI. izbornoj jedinci, za građane koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, kandidati mogu biti hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj i oni koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, stoji u odgovoru DIP-a.

DIP upozorava da se kandidatom može biti samo na jednoj listi i u samo jednoj izbornoj jedinci.

Hrvatski državljani pripadnici srpske nacionalne manjine, koji se trenutno nalaze u Srbiji i Crnoj Gori, pod pretpostavkom da imaju prebivalište u Hrvatskoj mogu glasovati za kandidate na listama u prvih deset ili u XII. izbornoj jedinici za zastupnike nacionalnih manjina. Ako nemaju prebivalište u Hrvatskoj, tada mogu glasovati samo za kandidate na listama u XI. izbornoj jedinci, za takozvanu dijasporu, stoji u odgovoru DIP-a.

Pročitajte više