DIPLOMAT REKAO DA BUSH RADI PROTIV INTERESA SAD I SVIJETA

Američki diplomat, koji je nedavno dao ostavku protiveći se američkom ratu protiv Iraka, u pismu ostavke je rekao kako vlada predsjednika Georgea W. Busha radi protiv interesa Sjedinjenih Država i svijeta, vjerojatno u interesu američke vojske i jačanja svoje vlasti.L

Američki diplomat John Bradey Kiesling, politički savjetnik u veleposlanstvu u Ateni, 27. veljače podnio je ostavku američkom državnom tajniku Colinu Powellu zbog neslaganja s američkim srljanjem u rat s Irakom.

On je u pismu ostavke optužio predsjednika Busha da osamljuje Sjedinjene Države u svijetu krećući se prema ratu u Iraku ne u interesu borbe protiv terorizma niti u interesu američkog naroda nego iz sebičnih pobuda svoje vlade.

´Sve do ove administracije bilo je moguće vjerovati da podupiranjem politike mojega predsjednika također podupirem interese američkog naroda i svijeta. Više to ne vjerujem´, rekao je Kiesling u pismu ostavke.

On je optužio Bushovu vladu za ´sustavno iskrivljavanje obavještajnih podataka i sustavnu manipulaciju američkom javnošću´ koje nije bilo viđeno sve od Vijetnamskog rata.

Kiesling piše da je teroristički napad na SAD 11. rujna 2001. godine ojačao Sjedinjene Države i osigurao veliku međunarodnu koaliciju za borbu protiv terorizma.

Bushova administracija je umjesto da gradi na tim uspjesima odlučila terorizam napraviti političkim oruđem za domaću uporabu, a al Qaedu kao svojeg ´birokratskog saveznika´, tvrdi on.

Kiesling kaže da američka vlada širi strah i konfuziju u javnosti proizvoljno vezujući ´nepovezane probleme terorizma i Iraka´.

´Rezultat, a možda i motiv, je da se opravda golemo alociranje sve manjeg javnog bogatstva vojsci i da se oslabe brane koje štite američke građane od teške ruke vlade´, kaže Kiesling.

On smatra da Bushova administracija čini više štete američkom društvu nego što su ga učinili teroristički napadi 11. rujna.

´Je li Rusija Romanovih doista naš model, sebično, praznovjerno carstvo koje se kreće prema samouništenju u ime na propast osuđenog status quoa´, upitao se američki diplomat.

Kiesling tvrdi da su Sjedinjene Države tijekom posljednje dvije godine nametanjem svojih uskih interesa odbile od sebe svoje saveznike ne uspijevajući ih uvjeriti da je rat s Irakom neophodan.

´Jesmo li doista postali slijepi, kao Rusija u Čečeniji, i Izrael na okupiranim teritorijima, da bi shvatili da nadmoćna sila nije odgovor na terorizam´, pita se Kiesling.

´Kada se naši prijatelji boje nas, a ne za nas, vrijeme je za zabrinutost´, kaže u pismu Kiesling.

Kiesling je na kraju rekao kako podnosi ostavku jer više ne može pomiriti svoju savjest i mogućnost da predstavlja administraciju predsjednika Busha te izražava uvjerenje da će američki demokratski sustav korigirati samoga sebe.

Kiesling (45) je diplomat od karijere koji je radio u nekoliko američkih veleposlanstava prije službovanja u Ateni. On je 1994. podijelio priznanje Američke diplomatske udruge za ´konstruktivno neslaganje´ nakon što je s 12 drugih potpisao pismo prosvjeda zbog izostanka američke intervencije u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više