Diplomati: Iran kupuje materijale za nuklearno oružje

ZAPADNI diplomati upozorili su u petak da nedavni obavještajni podaci govore kako Iran pokušava kupiti materijale i opremu koja se može iskoristiti u proizvodnji nuklearnog oružja, što službeni Teheran odbacuje kao potpuno neosnovane tvrdnje.

Pozivajući se na obavještajne podatke s Bliskog istoka, diplomatski izvori tvrde da je Iran, među ostalim, pokušao kupiti specijalne prekidače i kamere koje mogu poslužiti za testiranje nuklearnog oružja.

"Čini se da planiraju proizvesti napravu za nuklearnu imploziju", rekao je neimenovani diplomat, dodavši da Iran eksperimentira i sa "snažnim eksplozivom, koji može biti osnova za nuklearno oružje".

Visoki američki dužnosnik izjavio je za Reuters da su ti najnoviji pokušaji samo dio otprije poznatih iranskih nastojanja. Odbio je komentirati konkretne navode, no rekao je da oni nisu nikakva novost za Washington.

Iran je u kolovozu prošle godine pristao suspendirati programe obogaćivanja urana, kojima je, po mišljenju Sjedinjenih Država, želio proizvesti materijal za nuklearno oružje.

No Teheran to, kako se čini, nikada nije u potpunosti učinio, a nedavno je čak najavio da će obnoviti programe proizvodnje, opremanja i testiranja centrifuga za obogaćivanje urana.

Pročitajte više