Direktor Applea: Na našim platformama nema mjesta mržnji

Foto: EPA

IZVRŠNI direktor (CEO) tehnološkog diva Apple Tim Cook izjavio je da za one koji žele potaknuti mržnju, podjele i nasilje nema mjesta na platformama Applea.

Cook je uputio tu poruku nakon što je primio nagradu "Hrabrost protiv mržnje". Nagradu je prvi put u New Yorku dodijelila Antidifamacijska liga (ADL), vodeća međunarodna organizacija za borbu protiv antisemitizma. Vodeći čovjek korporacije Apple nagradu je dobio zbog svoje uloge "u promicanju jedinstva, različitosti i društvenog napretka".

CNN je u izvještaju prenio kako je Cook, kao lider jedne od najvrednijih kompanija svijeta, javno istupao u prilog prava migranata i LGBTQ zajednice.

"Ako ne možemo biti jasni u vezi moralnih pitanja kao što su ova, tada imamo još veće probleme", poručio je Cook.

Apple prvi uklonio Alexa Jonesa

Podsjetimo, u kolovozu ove godine Apple je bio među prvima koji je uklonio emisije teoretičara zavjera Alexa Jonesa s iTunesa i Podcast Appa. Odluka je uzrokovala snažan domino efekt u tehnološkoj industriji pa su Jonesa uklonili i Facebook, YouTube, Spotify, a ubrzo nakon njih i Twitter.

"Od najranijih dana iTunesa do današnjeg Apple Musica, mi smo uvijek zabranjivali muziku s porukama bijelih supremacista. Zašto? Jer je to ispravno. Kao što smo pokazali ove godine, nećemo dati platformu nasilnom teoretičaru zavjere", osvrnuo se Cook.

Tehnologijom se treba stvoriti bolji svijet

Prema njemu, tehnologiju treba koristiti za izgradnju boljeg svijeta s više nade. 

"Vjerujem da najsvetija stvar koja je pružena svakome je naša prosudba, naša moralnost, naša vlastita urođena želja da odvojimo dobro od lošeg. Grijeh je ako u trenutku prosudbe odlučimo ostaviti tu odgovornost po strani", naveo je.

Citirao je i religijsku poruku ljudima "da ne budu ravnodušni prema stradanju susjeda".

"Manje sam zabrinut za kompjutere koji razmišljaju kao ljudi, a više zbog ljudi koji razmišljaju kao kompjuteri - bez usađenih vrijednosti i suosjećanja, bez brige za posljedice", zaključio je Cook u govoru.

Pročitajte više