Direktor BBC-a kritizirao izvješća američkih medija o ratu u Iraku

DIREKTOR BBC-a Greg Dyke u utorak je, primajući počasnu nagradu na dodjeli Emmya u New Yorku, kritizirao "neujednačena" izvješća američkih medija o iračkom ratu.

Primajući nagradu Dyke je kazao: "Mediji bi trebali biti ujednačeni u izvješćima tijekom pokrivanja važnih događaja, a ne u tim izvješćima pokazivati sklonost jednoj ili drugoj strani."

Govoreći o razlici između američkih i britanskih medija, Dyke je kazao kako je pitanje ujednačenosti "nešto što se, izgleda, izgubilo u američkom izvješćivanju tijekom rata u Iraku".

Naveo je rezultate istraživanja prema kojima je od 840 stručnjaka koji su odgovarali na pitanja američkih novinara o ratu u Iraku, samo četvero bilo protiv sukoba.

"Reći ljudima ono što oni žele čuti ne znači raditi im neku uslugu. Možda baš i nije zgodno izazivati vlade ili čak i javno mišljenje, no to je naš posao", smatra Dyke.

On je kazao kako se u Sjedinjenim Državama zamjećuje povećani interes za BBC-jevim emisijama, posebno informativnim, bez obzira radi li se o televizijskim ili radijskim izvješćima.

Pročitajte više