Šef CIA-e dolazi na pregovore u Kairo, očekuje se razgovor o primirju

Foto: EPA

Šef CIA-e William Burns danas će se u Kairu naći s timovima iz Hamasa i Izraela kako bi pregovarali o primirju i zamjeni zarobljenika, prenosi Guardian.

U izraelskoj delegaciji su glavni obavještajac Davida Barnea iz Mossada i Ronen Bar, šef Shin Beta. Pregovorima prisustvuju i egipatski obavještajac Abbas Kamel te premijer Katara Mohammed bin Abdul Rahman Al Thani. Visoki službenik iz Egipta rekao je da će se sastanak fokusirati na sklapanje konačne verzije dogovora o šestotjednom primirju. Primirje bi trebalo omogućiti nastavak pregovora koji bi trebali dovesti do stalnog pomirenja.

Egipat je već prije bio medijator u sukobima Hamasa i Izraela, a Burnsova prisutnost tumači se kao pritisak SAD-a da se okonča sukob.

Netanyahu u javnosti inzistira da Izrael nastavlja s ofenzivom do konačne pobjede. Usprkos tome službenici javljaju da pregovori napreduju i da je izgledno da će doći do dužeg primirja. Pregovori nastavljaju čak i nakon što je Izrael izvršio ofenzivu u Rafi u kojoj je oslobodio dvoje talaca, ali je uzrokovao smrt najmanje 74 Palestinaca.

Sukob traje već pet mjeseci, a zarobljeno je preko 100 ljudi. Izrael je predložio dvomjesečno primirje i razmjenu zarobljenika. Hamas je odbio takve uvjete i predložio plan u tri faze koji bi trajao 45 dana, u kojem bi Izrael oslobodio neke palestinske militante i povukao svoje trupe. Izrael je za sad odbio taj prijedlog. 

U studenom su dvije strane ispregovarale oslobađanje oko 100 talaca u Gazi u zamjenu za 240 Palestinaca koje je zarobio Izrael. Izrael tvrdi da je u Gazi u zarobljeništvu preminulo oko 30 Izraelaca. 

Pročitajte više