Direktor CIA-e potvrdio da će objaviti fotografije mrtvog Bin Ladena

DIREKTOR CIA-e Leon Pannetta je rekao da će fotografije mrtvog Osame bin Ladena biti objavljene u nekom trenutku, no o tome posljednju odluku mora donijeti Bijela kuća.

Kazao je i kako još nije donesena odluka o objavljivanju fotografija. "Mislim da je bitno, s obzirom na to da znaju da ih imamo, da ih objavimo", kazao je Panetta te dodao kako ne zna kada će fotografije biti objavljene. Dva neimenovana senatora Demokratske stranke rekla su u utorak navečer kako očekuju da fotografije budu brzo objavljene, no ni oni nisu željeli govoriti kada će to točno biti.

Na jezivoj fotografiji vidi se otvorena rana od ranjavanja na Bin Ladenovom licu

Smatra se da će objavljivanje fotografija mrtvog Osame bin Ladena pomoći u otklanjanju sumnji o smrti vođe al-Qaide, no s druge strane bi moglo navući bijes na SAD. Američki dužnosnici izjavljuju kako se još uvijek važe hoće li objavljivanje donijeti više koristi ili štete. Prema izjavi visokog američkog dužnosnika, Bijela kuća je dobila tri skupine fotografija.

Prva skupina, koja pokazuje mrtvo tijelo Osame bin Ladena je odnesena u hangar u Afganistanu. Dužnosnici kažu da jedna fotografija pokazuje jasno lice Osame bin Ladena, no dodaju kako je ta slika poprilično jeziva. Na licu se vidi velika otvorena rana od ranjavanja preko očiju, kažu dužnosnici, ali i dodaju kako ta fotografija ne bi bila primjerena za naslovnice novina. Druge fotografije prikazuju napad na Bin Ladenovo skrovište i njegov "pokop" u moru.

Suprotna mišljenja oko objavljivanja

Jučer je predsjednica senatskog Odbora za obavještajne službe Diane Feinsten kazala da ne vidi razloga za objavljivanje fotografija, jer su već drugi dokazi pokazali da je Bin Laden mrtav. S druge strane, predsjednik Odbora za domovinsku sigurnost Joe Lieberman smatra kako je potrebno objavljivanje fotografija kako bi se odagnale sve sumnje o smrt vođe al-Qaide.

Pročitajte više