Direktor civilne avijacije iz Hondurasa izdavao lažne dozvole pilotima i aviomehaničarima

DIREKTOR civilnog zrakoplovstva u Hondurasu Guillermo Seamann, nestao je bez traga nakon što su honduraške vlasti počele provoditi istragu o navodima da je izdavao pilotske i aviomehaničarske certifikate bez testiranja osoba kojima su dokumenti izdani, prenosi BBC.

Seamann je navodno izdao ukupno 38 certifikata pilotima i mehaničarima iz Venezuele te jednom radniku iz Perua. Prema navodima pravosudnih vlasti, certificirane osobe nikada nisu bile u Hondurasu na ispitivanju.

Nakon što se direktor nije pojavio na svom radnom mjestu jučer je izdan nalog za njegovim uhićenjem.

Glasnogovornik honduraškog državnog tužiteljstva Melvin Duarte, rekao je da se Seamann već mjesecima nalazi pod istragom. Certifikati koje je izdao važeći su za područje izvan Hondurasa, navode u tužiteljstvu u kojem nisu htjeli govoriti o imenima "lažnih" pilota i aviomehaničara.

Ukoliko bude optužen i osuđen, Seamann bi se mogao suočiti s maksimalnom zatvorskom kaznom od čak osam godina.

Zasad još nije jasno je li Seamann kandidatima olakšavao proces dobivanja certifikata ili im je izdavao certifikate iako nisu imali adekvatnu obuku i znanje. Seamanna se također sumnjiči za izdavanje dozvola za letenje čarter kompanijama iz Sjedinjenih Država da lete u Honduras.

I.K. 
Foto: Index arhiva

Pročitajte više