Direktor policije RS skrivao arhiv od haških istražitelja

RADIOTELEVIZIJA Republike Srpske objavila je u subotu navečer da su istražitelji banjalučkog ureda Haškog suda danima bezuspješno tragali za 16 kutija policijskog arhiva na pogrešnim adresama na koje ih je upućivao direktor policije RS Radomir Njeguš.

Televizija je isto tako objavila da je ključ prostorije u kojoj je čuvan arhiv godinama bio pohranjen kod Njeguša, te da je u tu prostoriju u podrumu policijske stanice Lazarevo/Budžak bio zabranjen pristup svim drugim policajcima. Njeguš je te informacije opovrgao.

Ova dokumentacija je, navodno, pronađena 10. lipnja i predana Sudu 16. lipnja, a sadrži arhivu policije RS za razdoblje od 1992. do 1998. godine, te se pretpostavlja da sadrži i dragocjene podatke o zbivanjima u Srebrenici u srpnju 1995. kada je u tom gradu i okolnim mjestima pobijeno više tisuća Bošnjaka.

Dvojica policijskih dužnosnika bosanskih Srba koji su pronašli 16 kutija dokumenata, Darko Ćulum, načelnik odjela za borbu protiv organiziranog kriminala Centra javne sigurnosti Banjaluka i Saša Mišić, zapovjednik policijske stanice Lazarevo/Budžak, suspendirani su.



Pročitajte više