Direktorica Agrokora: Dug dobavljačima 5 milijardi kuna, a rok plaćanja 70 dana

MENADŽERICA godine po izboru CROMA-e i starija izvršna direktorica Agrokora Ljerka Puljić odbacila je kritike da ta tvrtka ne plaća svojim dobavljačima te je dodala kako je njihov rok plaćanja oko 70 dana.

"Ne možete računati da svi razumiju bilancu. Na jednoj strani su dobavljači, to su oni od kojih robu kupujete i uvijek ste im dužni jer imate nekakve rokove plaćanja. Mi sada imamo 5 milijardi duga dobavljačima, ali to nije dospjeli dug i mi ga još nismo dužni platiti", kazala je Puljić u Dnevniku 3 te dodala da je Agrokorov prosječan rok plaćanja oko 70 dana. 

Kupci nam duguju oko 7 milijardi kuna

"Kada usporedite to sa svim velikim tvrtkama u svijetu koje se s nama mogu uspoređivati, tu smo svi negdje, između 60 i 80 dana. Ali naša potraživanja od kupaca su u ovom trenutku za dvije milijarde kuna više od toga", kazala je Puljić.

Komentirala je i skromne najave Vlade od samo 1,5 posto gospodarskog rasta u sljedećoj godini te kazala da ćemo morati biti ambiciozniji, ako želimo stići Europsku uniju. "Hrvatskoj treba jedan ambiciozan program. Hrvatska u 2020. godini, ako želi biti na razini prosjeka Europske unije onda mora planirati vrlo optimistične stope raste u sljedećih 10-ak godina. Vrlo je važno ono za što se mi zalažemo, a to je da i poduzetnici, ne samo Vlada, nego svi sudionici u društvu trebaju postići konsenzus i shvatiti da se više moramo okrenuti prihodovnoj stani i početi dizati prihode, moramo početi s novim investicijskim ciklusom. Samo novi investicijski ciklus će donijeti zaposlenost", kazala je Puljić te dodala da Hrvatskoj nedostaje proizvodnja, ali i da imamo mnogo potencijala.

Dugoročno rješenje je stvaranje novih vrijednosti

Kao primjer je navela da bi se uz vrlo mala ulaganja prihodi u poljoprivredi mogli podići za 25 posto, a to je novih 3,5 milijardi prihoda. "Dugoročno rješenje je u stvaranju novih vrijednosti i jedino to može doprinijeti rashodovnoj strani proračuna", zaključila je Puljić.

Pročitajte više