Direktorica CDC-a: Novi sojevi bi mogli potaknuti novi val zaraze

Foto: EPA

DIREKTORICA Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky u utorak je za CNN izjavila kako je zabrinuta za SAD.

"Ako se navedene mjere nošenja maski, fizičke distance i izbjegavanje gužvi ne poštuju, mogli bismo se suočiti s novim valom epidemije", kazala je.

"Kontinuirano popuštanje mjera dok je broj zaraženih još uvijek visok i dok se šire zabrinjavajuće nove varijante predstavlja ozbiljnu prijetnju napretku koji smo do sada postigli", dodala je.

Direktorica CDC-a ističe da ako se želi zaobići novi val, mora se početi djelovati preventivno odmah. "Zabrinuta sam da ćemo, ako sada ne poduzmemo potrebne mjere, imati novi val koji bismo mogli izbjeći, a to vidimo sada u Europi".

Gotovo 52% slučajeva iz Kalifornije, 41% iz Nevade i 25% iz Arizone su zaraze od dvaju novih vrsta virusa imenovanih B.1427 i B.1326.

Prva varijanta virusa otkrivena u Ujedinjenom Kraljevstvu – B.1.1.7 je odgovorna za 9% slučajeva u New Jerseyju i 8% u Floridi -  ističe Walensky.

Dr. Peter Hotez, ravnatelj Nacionalne škole tropske medicine, komentirao je stanje: "U srži ono što mi vidimo je širenje B.1.1.7 varijante virusa preko cijele nacije". Razlog tomu je to što više od milijun putnika svakog dana putuje kroz američke zračne luke već 11. dan za redom, prema izvorima iz TSA-a.

Pročitajte više