Direktorica HŽ Infrastrukture u upravi Europske zajednice željezničkih i infrastrukturnih poduzeća

Screenshot: Youtube

NA Općoj skupštini CER-a održanoj 17. veljače u Bruxellesu Renata Suša, predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture, izabrana je za potpredsjednicu Upravnog odbora Europske zajednice željezničkih i infrastrukturnih poduzeća (CER).

Time Hrvatska prvi put ima svog predstavnika u Upravnom odboru CER-a koje je naviše tijelo u toj organizaciji koja predstavlja veliku većinu željezničkog poslovanju u EU-u, a njegova je glavna uloga da zastupa interese svojih članova na europskoj političkoj sceni, osobito po pitanjima poboljšanja poslovnog i regulatornog okružja za europskeželjezničke operatore i željezničke infrastrukturne tvrtke, priopćeno je iz HŽ Infrastrukture.

Pozicija koju će obnašati Renata Suša nova je potpredsjednička funkcija u Upravnom odboru CER-a. Na ostalim potpredsjedničkim funkcijama trenutačno su Rudiger Grube (predsjednik Uprave Njemačke željeznice), Andreas Meyer (predsjednik Uprave Švicarskih saveznih željeznica) i Guillaume Pepy (predsjednik Uprave Francuskih državnih željeznica), a predsjednik Odbora je Christian Kern, predsjednik Uprave Austrijskih željeznica.


Suša: Ovo je priznanje i HŽ Infrastrukturi

"Iznimno me veseli što sam postala član Upravnog odbora tako cijenjene europske željezničke institucije. Ovo je priznanje ne samo na osobnoj razini nego i HŽ Infrastrukturi koju s ponosom predstavljam i koju ću, kao i ukupni hrvatski željeznički sektor, zastupati u Bruxellesu.

Nastojat ću da se naši prijedlozi čuju i razmotre na međunarodnoj razini te da se Hrvatska što bolje pozicionira na željezničkoj karti Europe. Stvaranje održiva jedinstvenoga željezničkog tržišta zajednički je cilj europskih željeznica, a razvoj i ulaganje u infrastrukturu ključni su za ostvarenje ambicioznih planova koji su na razini Europe zacrtani za željeznički sektor.

Riječ je ponajprije o povećanju učinkovitosti i podizanju kvalitete željezničkih usluga, što je iznimno važno i za ispunjenje globalnih i europskih klimatskih ciljeva, a čemu željeznica, kao jedna od ekološki najprihvatljivijih vrsta prometa, uvelike pridonosi. Nadalje, važno je dodatno jačati i razvijati multimodalni prijevoz u čemu željeznica također ima važnu ulogu, a Hrvatska u tome segmentu treba što bolje iskoristiti prednosti svojega geografskog položaja", rekla je Suša.

Pročitajte više