Usred najveće frke u životu HDZ-ovac Barišić se sjetio staviti mandat na mirovanje

Foto: FAH/Grgo Jelavic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković se neki dan našao na svojem prvom aktualnom satu u drugom mandatu, pokazavši da mu je još jedna pobjeda na parlamentarnim izborima samo povećala ego te da je bahatiji nego ikad prije.

Na većinom smislena zastupnička pitanja opozicije Plenković je odgovarao ad hominem napadima, dijeljenjem nadimaka, zazivanjem Gordana Marasa, bavio se unutarstranačkim odnosima u opozicijskim strankama, dijelio je lekcije novim zastupnicima kako su naivni i glupi itd. Bio je to još jedan Plenkovićev puranski javni nastup, kojim je signalizirao svoju moć.

Plenkovićeva neograničena moć

>> Plenković: Fasciniran sam debitantima. Most je kavanska demokracija, čemer, jad...

>> Plenković: Kada me se gađa blatom, neću valjda kazati "Hvala vam, baš mi dobro stoji"

Ruku na srce, ta se moć samo povećavala od 2016. Plenković je u međuvremenu upokojio desno krilo HDZ-a, riješio se izazivača Mire Kovača i Milijana Brkića, napučio je stranku svojim kadrovima te pobijedio na izborima i to tako što je iz odlučivanja o vlasti posve isključio desnije od HDZ-a, poput Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

Plenković u novi premijerski mandat ulazi s nikad čvršćom koalicijom koja se sastoji od nacionalnih manjina te po jednog zastupnika HSLS-a, HNS-a i Reformista, u kojoj je HDZ dominantni čimbenik i zapravo u svojim rukama drži vlast u zemlji. Preko Nacionalnog stožera civilne zaštite, za koji sam Plenković ističe da je vladino i političko tijelo, premijer ima i mogućnost građanima zadirati u temeljne slobode pod izlikom pandemije koronavirusa, a sada je to ovjerio i Ustavni sud.

>> Bivši HDZ-ov ministar u Direktu rekao da Stožer može uvesti i policijski sat

>> Ustavni sud: Privremena zabrana rada nedjeljom protuustavna, sve ostalo je u redu

>> Tko su ljudi koji su odlučili da nam Stožer nije kršio nikakva prava?

Andrej Plenković je možda i najmoćniji hrvatski premijer otkako je hrvatskih premijera, a sve to počiva na saborskoj većini od tek 76 glasova. Dakle, taman onoliko koliko je potrebno za izglasavanje vlade, na što nas podsjeća i epizoda s izlaskom HSLS-ova Darija Hrebaka iz samoizolacije kako bi u saboru glasao za Plenkovićev novi kabinet. Plenković se odlučio za brojčano tanku, ali politički potpuno kompaktnu saborsku većinu kako bi i pokazao mišiće svima onima koji su ga u kampanji napadali, naročito škoristima, ali i analitičarima koji su najavljivali potop velikih stranaka iz kojih će izaći njihova velika koalicija. Bila je jasna Plenkovićeva poruka nakon pobjede: "Ja mogu što hoću."

Ključno je imati 76 ruku u saboru

Ipak, sa 75 glasova Plenković nema većinu u saboru, već u najboljem slučaju manjinsku vladu do prvog odlučujućeg glasanja. 76 je taj čarobni broj koji Plenkoviću treba i koji ima, no parlamentarna praksa pokazuje da stvari neće uvijek ići tako glatko, iako nema sumnje da su premijeru na raspolaganju razni wanna be žetončići. Samo čekaju da ih se pita.

Bilo kako bilo, samo dan nakon Plenkovićevog bahaćenja u saboru u javnost je došla vijest o novoj antikorupcijskoj akciji policije u kojoj su uhićeni šef Janafa Drago Kovačević, ivanićgradski tajkun Krešo Petek, a policija je zainteresirana i za saborske zastupnike Dražena Barišića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP).

Jedno od pitanja koje se odmah u javnosti postavilo je što će biti s HDZ-ovom saborskom većinom kada je jedan njihov zastupnik na meti policije, traži mu se skidanje imuniteta i priprema uhićenje. Na trenutak je moglo izgledati da se Plenkoviću zaljuljala većina, da bi mogao pasti na posve komičan način i to tako što bi ga doslovno srušila nezajažljiva sklonost HDZ-a i HDZ-ovaca korupciji, kao neka vrsta karme ili barem ironije sudbine.

Kako je Barišić zadužio Plenkovića

Svi su čekali što će reći Barišić, koji se pak konzultirao sa svojim odvjetnicima, ali sigurno i ne samo s njima, te se nalazio u bizarnoj situaciji u kojoj zna da mu slijedi uhićenje i vjerojatni boravak u istražnom zatvoru, ali s odgodom od 24 sata jer je saborski zastupnik, pa mu moraju tek skinuti imunitet.

Barišić je imao vremena razmisliti o tome što su mu u ovoj situaciji najpametniji potezi te se u četvrtak popodne javio novinarima da bi poručio: "Neće biti narušena nikakva većina niti će doći do bilo kakve krize.”

Dugogodišnji gradonačelnik Velike Gorice i predsjednik županijskog HDZ-a te saborski zastupnik, Barišić je HDZ-ov insajder, koji nikad nije uspio doći do prvog, ministarskog ešalona stranke, ali je figurirao kao lokali moćnik i stranački pouzdanik. 

HDZ-u je najvažnija vlast

Barišić zna što je HDZ-u najvažnije - vlast. A da bi trenutna HDZ-ova vlast nastavila funkcionirati i kontrolirati tokove javnog novca, potrebno joj je 76 ruku u saboru kada dođe vrijeme za glasanje. Iako se nalazio usred nevjerojatne frke, Barišić je ipak našao vremena staviti u četvrtak predvečer svoj mandat u mirovanje te je žurno pokrenuta procedura izbora njegove zamjene, koja je već jutros postala saborski zastupnik. Barišić je pak u petak uhićen, kako se i očekivalo.

Na neki morbidan način, dirljiva je ta Barišićeva briga za interes stranke u satima u kojima zna da odlazi iza rešetaka na neko vrijeme.

>> VIDEO Barišićeva zamjena prisegnula u saboru

Sigurno ne bi bila dobra optika da HDZ ima saborskog zastupnika u istražnom pritvoru pod optužbom korupcije. To je odmah sređeno. Zamjena saborskih pijuna se odigrala dok je Plenković rekao “keks”. Ili “mito”. Vlada opet ima 76 garantiranih ruku u saboru.

Plenković želi javnost uvjeriti da je korupcija u HDZ-u individualna

Plenkovića samouvjerenost nije napustila te je javnost pokušao uvjeriti kako sve što se događa dokazuje da se HDZ bori protiv korupcije.

>> Plenković o uhićenju Barišića: Mislite li da bismo ga stavili na listu da smo znali?

"Naša neovisna pravosudna tijela, državno odvjetništvo, USKOK, PNUSKOK i policija neovisno i samostalno rade svoj posao i nitko im ne govori što da rade, a što ne", rekao je premijer Andrej Plenković u Gospiću, komentirajući uhićenje HDZ-ovog zastupnika Barišića.

"Policija i DORH rade neovisno, a ovakve stvari rade tajno. Ako je tajno, onda to nije javno i za to ne zna ni predsjednik vlade. Da smo znali da će se ovo jučer događati, mislite li da bi mi kao stranka stavili gospodina Barišića na listu 4. izborne jedinice? To je potvrda da su ovakve stvari neovisne, individualni slučajevi koji idu u proces i vidjet ćemo što će biti", rekao je Plenković.

Plenković javnost želi uvjeriti da su institucije neovisne, ali i da je riječ o individualnim slučajevima te da korupcija ne stanuje u HDZ-u. U to bi mogli povjerovati samo oni koji su prespavali prošla tri desetljeća, ali to je i poruka za Barišića: ne uvlači HDZ dublje u ovu aferu.

HDZ i korupcija su kao prst i nokat

Premijer pritom zaboravlja da je on Barišića stavio na listu i da je Josipu Rimac postavio za državnu tajnicu u Ministarstvo uprave, da podsjetimo i na prethodni korupcijski skandal HDZ-a. HDZ i korupcija su kao prst i nokat, unatoč Plenkovićevom opetovanom ograđivanju od takvih skandala u svojoj stranci, jer ni on nije učinio ništa u vezi toga da promijeni način upravljanja državom i strankom, koji su izgrađeni na korupciji. Barišićev slučaj samo je najnovija epizoda jako duge, repetitivne sapunice.

Iskusni HDZ-ovac Barišić, koji je preživio i višegodišnji rat s Ivanom Šukerom za kontrolu velikogoričkog HDZ-a, zna kako HDZ funkcionira iznutra te mu je zato i bio prioritet usred neviđene životne frke staviti mandat u mirovanje kako ne bi ugrozio Plenkovićevu većinu. Nije to bio čin odgovornosti prema građanima ili glasačima, nije to bio moralni čin, to je bio interesni čin. U interesu HDZ-a i u interesu Dražena Barišića, koji zna i tko kontrolira pravosudne procese u Hrvatskoj. Šifra: Šeks.

Barišić neće reći ništa što bi moglo ugroziti HDZ

Biti HDZ-ovac optužen za korupciju na hrvatskom sudu i nije tako tragična pozicija. U najgorem slučaju će se prvi proces poništiti zbog proceduralne pogreške, pa će neke optužbe ući u zastaru, u boljem slučaju možda se iz statusa optuženog može prijeći u status svjedoka. Veće su šanse da ćete se izvući nego da nećete. Ali samo ako ne budete ugrožavali HDZ. To zna svaki HDZ-ovac koji je bio u prilici upravljati javnim novcem.

Zato je jasno da se HDZ ne treba brinuti u vezi bilo čega što će Barišić prezentirati kao svoju obranu ili reći na sudu. To bi značilo da se zamjera onima koji mu sude. Koji su ga i uhitili. Koji su ga i postavili za saborskog zastupnika. Koji su mu dali da bude gradonačelnik. 

Barišić zna da mu je HDZ sve dao i tko mu sve može uzeti. Zato je požurio staviti mandat u mirovanje. Zato neće ništa protiv stranke zucnuti, poštujući vladajuću omertu. Zato će se na kraju vjerojatno i izvući. Zna se.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više