Disciplinski postupak protiv solinskoj policajca koji je htio poslati par na poligraf jer ne vjeruju u Boga

Ilustracija: FAH

SOLINSKI policajac, koji je mladi par htio poslati na poligraf jer ne vjeruju u Boga, nije se primjereno ponašao u službi te će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede radne discipline, potvrđeno je Indexu u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Prošlog tjedna pisali smo o policajcu koji je u razgovoru sa parom iznio krajnje neprimjerene stavove te im zamjerio što ne vjeruju u Boga, ne idu na misu, a mladoj trudnici je čak predložio da preskoči zakazani pregled jer nije kršćanski. Razgovarali su jer su ih susjedi prijavili za štetu na automobilu i staklu. Zgroženi što su sve čuli, prijavili su inspektora pa je interna kontrola poslana u postaju u Solin da ispita istinitost navoda. 

PU: Nije bilo primjereno

Utvrđeno je kako je policajac poduzeo sve potrebne radnje iz nadležnosti policije, ali je ocijenjeno kako sadržaj i način razgovora sa strankama nije bio primjeren policijskom službeniku za vrijeme obavljanja službenih poslova, odgovorili su iz PU splitsko-dalmatinske na naš upit.

Policajac, kako doznajemo, i dalje radi, tj. nije suspendiran. Povreda radne discipline, premda teže naravi, nije za otkaz, već uskratu dijela plaće u kraćem razdoblju.

Doznajemo kako su rukovoditelji porazgovarali sa policajcem te mu objasnili kako bi ubuduće u razgovoru sa strankama trebao izbjeći iznošenje vlastitih vjerskih stavova, budući da su nespojivi sa obavljanjem službe. Hoće li razgovor pomoći, ostaje vidjeti.

Još jedan slučaj: Ženi koja je prijavila pokušaj ubojstva preporučio Novi zavjet, molitvu i svećenika

Čini se, naime, da se ne radi o izoliranom slučaju. U međuvremenu se redakciji Slobodne Dalmacije javila još jedna nezadovoljna stranka iz Solina. Žena tvrdi da je policajcu prijavila prijetnju, a on ju je, kako kaže, poslao svećeniku i preporučio da prije spavanja uzme Novi zavjet i pomoli se za dušu grješnice, tj. prijavljene. 

Rukovodstvo Uprave već je pokušalo utvrditi što se dogodilo, no načelnik solinske policije ne sjeća se događaja. Na tome nije stalo, razgovarat će se sa ženom koja je otvorila dušu Slobodnoj pa će se utvrditi ima li elemenata za još jedan disciplinski. Stranka koja je prijavila pokušaj ubojstva otkrila je kako je bila šokirana razgovorom u policijskoj postaji, vidjela je kod policajca i spomenuti Novi zavjet pa se nakon svega upitala, kome je zapravo došla, policajcu ili svećeniku...

 

Pročitajte više