"Discovery" konačno poletio prema ISS-u

U UTORAK poslijepodne u 14.38 sati po lokalnom (20:38 po hrvatskom) vremenu iz američke svemirske baze Cape Canaveral na Floridi u orbitu je krenuo svemirski shuttle "Discovery" zajedno sa sedam članova posade.

U kontrolnom centru u Houstonu taj je događaj dočekan sa zagrljajima i međusobnim rukovanjima, s obzirom da je let "Discoveryja" već dva puta bio odgađan zbog lošeg vremena.

Misija "Discoveryja"  STS-121 će trajati 12 dana, a između ostalog će uključivati i prijevoz njemačkog astronauta Thomasa Reitera na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). Reiter će se priključiti tamošnjoj 13-članoj posadi, a "Discovery" će na postaju također donijeti i namirnice.

Ovaj let "Discoveryja" je drugi po redu od nesreće koja je početkom 2003. godine dovela do uništenja svemirskog shuttlea "Columbia" i pogibije njegove sedmeročlane posade.

Za tu je nesreću okrivljeno otkidanje komada izolacijske pjene prilikom polijetanja. Slični problemi s pjenom su otkriveni i prije današnjeg polijetanja, ali je kontrola misije svejedno dala odobrenje za let nakon procjene da u ovom slučaju nema velikog rizika za posadu.

Predviđeno je da će "Discovery" kao i preostali space shuttleovi napraviti još 16 misija prije nego što se program, koji je svoj prvi let imao prije četvrt stoljeća, konačno obustavi 2010. godine, a space shuttleovi zamijene modernijim i sigurnijim letjelicama.

D.A.

Pročitajte više